Bier i hagen og 10 spørsmål til en birøkter

Bier i hagen og 10 spørsmål til en birøkter

Humler og bier i hagen samt hva vi kan gjøre for å hjelpe dem er et høyaktuelt tema. Det har vært en bekymringsfull nedgang av disse artene både i Norge og på verdensbasis. En av teoriene er at det har vært en ukritisk bruk av sprøytemidler og giftstoffer, men hva kan hver og en av oss gjøre for å hjelpe og hvordan «funker» det hos bifolket?

bie
Biene samler nektar og pollen, samtidig bestøver de blomstene

Dessverre øser vi mennesker ut mengder med giftstoffer i naturen og jeg er overbevist om at vi bare har sett begynnelsen på hva slags langtidsvirkninger dette kan ha. Selv om insektene ikke dør av selve sprøytingen er det mange stoffer som kan gjøre insektene mindre fertile og endrer utviklingen deres på flere nivåer.

kube
Bikube med god størrelse og bifolk. Jeg var så heldig å få ta en titt inni en av kubene:-)

Da jeg var hjemme hos mine foreldre i sommer hadde jeg en «bieprat» med min far som er birøkter og har flere bikuber i hagen. Han fikk sin første bikube som 7 år gammel så hans interesse for bier startet tidlig. Selv om han ikke har hatt bier kontinuerlig siden den gang har interessen for bier har alltid vært der. De siste 34 årene har han hatt birøkt som aktiv hobby og er  tilknyttet Honninsentralen og Norsk birøkterlag.

vokstavle
En vokstavle fra bikuben hvor biene bygger nye celler til honning eller larver. Byggekunsten er fantastisk med eksakte sekskanter i hver celle.

Bienes liv og levnet er utrolig fascinerende med alle deres oppgaver og systemer for å få hele samfunnet til å funke. I Norge finnes det over 200 biearter. En  tredjedel av disse er faktisk truet!! Av disse 200 artene er det kun en håndfull arter som vi regner som tambier eller honningbier.

bier
En litt eldre vokstavle med celler fylt med mat til larver og noen celler med egg

Bier og humler stikker kun i selvforsvar!

Noen av mine spørsmål har jo selvsagt vært rundt bier og hage, terrasse og balkong. Er det noe vi kan gjøre for å hjelpe til?
 1. Er det forskjelll på villbier og honningbier? -: Tambier eller honningbier trekker på mange ulike blomsterarter så sant det er stor nok mengde av dem. Mange av villbiene har spesialisert seg på kun enkelte blomsterarter og er derfor viktig for bestøvning. Hvis deres spesifikke blomsterart er borte har de et stort problem. Artsmangfoldet er derfor ekstremt viktig. I Norge er det kun honningbiene som bor i større samfunn.

  bier
  Her sees dronningen med hvit prikk på ryggen. Hun legger egg i cellene og blir dullet med av arbeiderne. De hvite eggene sees godt i cellene på høyre side.
 2. Er insektshotell/biehotell et godt tiltak for å hjelpe biene? -: Ja, biehotell hjelper villbiene og det er viktig at det er ulike størrelser på hulllene siden arter foretrekker forskjellig hulrom. Honningbiene flyr alltid hjem til kuben sin for kvelden.
 3. Hvor mange bier er det ca. i en bikube (med honningbier)? -: Ca 15 000 ved starten på året. Midt på sommeren i høysesong er det ca 60 – 80 000 individer per kube. Normalt er det kun en dronning per kube.
 4. Hvor lenge lever en enkelt bie? -: Ca. et par måneder.
 5. Har biene ulike oppgaver i en bikube? -: Ja. Droner og dronningen sørger for formering i kuben. De lever det glade liv og lever på det arbeiderne henter hjem. Arbeiderbiene derimot har ulike oppgaver gjennom livet. Oppgavene styres av alder og kan være slik; Start som pussebie og renholder og går videre til å mate og stelle larver. Deretter skiller de ut voks og bygger vokstavler og celler. Videre er det interntransport i kuben og bearbeiding av det utebiene sanker. Etter dette avanserer de til vaktbier før de starter livet som utebier. Alle disse «inneoppgavene» skal de igjennom på ca en uke. Brodden utvikles ikke ferdig før de blir vaktbier. Utetjenesten består av å være speiderbie og sankebie som de da er resten av livet. De er dedikert en oppgave av gangen.
 6. Er det lov å ha gjestekube satt ut i hagen? -: Ja, men det må søkes landbruksmyndighetene om de skal flyttes over bestemte grenser. Birøkteren må søk om å flytte kuber og bifolk. Landet vårt er delt inn i soner avhengig av hvilke biesykdommer som finnes og utbredelsen av disse. Sykdommer på enkelte planter kan også spres med bier. Eksempel på dette er Pærebrann
 7. Er det noen blomsterarter vi kan dyrke for å hjelpe bier i hagen eller på terrassen/balkongen? -: Ja, men vanskelig å svare konkret på. Så mange blomsterarter som mulig med mest mulig kontinuerlig blomstring gjennom sesongen er bra. Flest mulig planter av hver art. Observer og se om det er mye aktivitet på enkelte blomsterarter. Da kan dette være gode blomsterarter å satse på videre og vil kunne forsterke bienes mattilgang betraktelig.
 8. Trekker honningbiene på en type blomst om gangen? -: Ja, delvis. Honningbiene går gjerne på en blomsterart av gangen og flyr dit det er store nok forekomster av denne arten. Er det eksempelvis en rapsåker i nærheten vil de gå hovedsakelig på raps. Er det en bringebæråker går de hovedsakelig på bringebær i perioden de blomstrer. Lyng osv… Dette gjør også at birøkteren kan høste ren honning av enkelte arter slik som lynghonning og bringebærhonning.
 9. Hva samler honningbiene når de er på tur? -: Biene har ulike oppgaver; noen sanker nektar, noen sanker pollen og noen sanker vann. Alt dette brukes i kuben til å lage mat til larvene og produsere honning.
 10. Hvor tidlig på våren kan vi forvente å få besøk av bier i hagen? -: Når det er mer enn ca. 10 grader begynner de å fly. Speiderbiene drar da ut for å rekognosere etter en plass med nok blomstring til at det er økonomisk riktig å hente resten av gjengen.
bumblebee
Humler er også viktige for pollineringen, de vimser litt fra blomst til blomst som de finner underveis på deres ferd. Her er også pollenkurvene på bakbena helt fulle.

Bier er i slekt med veps, humler og maur. Disse er insekter i familien Apoidea. Bier og humler er rene vegetarianere. Maur og veps er derimot altetende og rovdyr som spiser kjøtt og andre insekter. Veps stikker for jakt og angrep. Bier og humler stikker kun i selvforsvar! Biene har små mothaker på brodden, og de aller fleste biene mister brodden ved å stikke, som igjen medfører døden for en liten bie.

rovdyr
Vepsen er et rovdyr og kjennetegnes med de gule stripene på bakparten. Her slukker den tørsten på en vanndråpe
blomsterflue
Blomsterfluen har vepsefarger som forsvar og kamuflasje. De er ufarlige og lever av pollen og nektar. I motsetning til veps kan disse stå stille i lufta og er derfor enkle å skille fra vepsen

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Nyt sommeren og legg til rette for våre små venner og mer bier i hagen!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments