En bukett med blomster i dagens favoritter.

En bukett med blomster i dagens favoritter.

Mange spør meg ofte om hva er din favorittblomst? Det er nesten umulig å svare på, og som en god blomstervenn av meg sa nylig: «hvordan skal man kunne velge blant sine barn?» Favoritter er helt avhengig av dag, sesong og så mye annet. Denne gangen rasket jeg sammen en bukett med blomster i dagens favoritter.

Bukett med favoritter
For meg er dette en magisk vakker kombinasjon av duft og farge. Marikåpen blir en bakgrunn som fremhever de hvite skjærsminblomstene. Enklere og renere blir det nesten ikke.

Et par av mine store favoritter nå på forsommeren er duftende Skjærsmin (Philadelphus) og Stormarikåpe (Alchemilla mollis). Begge to er i full blomst i disse dager; duftende og herlige! Nå skal det sies at denne busken med skjærsmin står på skyggesiden av huset. Den er litt tregere i blomst enn den andre jeg har som står rett sydvendt, og er nesten avblomstret. Plasserer du samme plantesorten på forskjellige steder i hagen kan du oppleve at de oppfører seg ulikt. Mollisen er nå på sitt absolutte høydepunkt med lysegrønne skyer av bittesmå blomster.

bukett med favorittene
Plukk helst blomstene når de er vasstrukne og saftspent, da har de litt mer å gå på når de skal i vase. Her ligger stormarikåpe som er gul/grønn og skjærsmin i hvitt klare.

Buketten jeg har lyst til å vise i dag er veldig enkelt og består kun av disse to blomstene. Skjærsmin er stiv og treaktig (som stabiliserer buketten), og marikåpa er myk, føyelig og runder av buketten, og gir den et luftig volum. Jeg velger å sette sammen mine to grener med skjærsmin først og bare fylle innimellom med marikåpe. På den måten er det lett å få en stabil bukett med blomster av begge typer som er enkel å sette sammen.

bukett med blomster
Skjærsmin gir en fin stabilitet så derfor starter jeg med dem og legger grenene i kryss for å danne starten på en spiral.

Som nevnt tidligere rundt det å sette opp bukett er det viktig å rense stilkene slik at blader, torner og smuss ikke kommer ned i vannet. Rene stilker i en ren vase med rent vann (evt. med holdbarhetsmidler man får med fra butikk) gir en lengre holdbarhet til blomstene.

Bukett med sommerblomster
Etter å ha fylt på med Stormarikåpe rundt det hele er buketten klar.
Her er en liten beskrivelse på video:

Ha gjerne vasken klar og fylt med vann før du starter. Hvis du binder buketten er det greit å legge den fra seg i et øyeblikk mens du henter vase. Skal du derimot sette blomstene løse i vasen er det veldig plundrete å fylle en vase samtidig som du holder en bukett i andre handa, det har jeg nemlig forsøkt mer enn en gang med varierende hell:-)

bukett med blomster
Et par runder med blomstertråd eller bast holder det hele sammen. Ligger stilkene i samme retning er dette ikke skadelig for blomstene fordi trykket avlastes på mange stilker.
Bukett med blomster
Alle stilker skal ha et godt langt snitt for deretter å komme så raskt som mulig i vann

Etter at du har laget en bukett med blomster ligger det nesten alltid noen små grener og stilker igjen. Dette kan selvsagt gå i komposten, men bruk heller de små stilkene i de minste vasene. En bitteliten vase med et par stilker i kan plasseres mange steder!

blomst i vase
De minste stilkene snittes og går i en egen liten vase. Perfekt på kanten av vasken på badet

Nyt forsommeren!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments