Slik behandler jeg avskårne amaryllis for bedre holdbarhet

Slik behandler jeg avskårne amaryllis for bedre holdbarhet

På vei hjem fra jobb i dag «snublet» jeg over fantastiske avskårne amaryllis. Det var et godt tilbud på min favorittvariant, nemlig «Royal Velvet». Dette er en av de dypeste røde amaryllis med nesten sorte knopper og nesten meter`n lange! Jeg kan jo ikke bare gå forbi slike godbiter. Her er noen tips jeg gjør for lengre levetid i vasen. Med godt stell står de bortimot to uker.

amaryllis i vase
En av de dypeste røde Amaryllis variantene «Royal Velvet»

I fjor skrev jeg litt mer inngående om amaryllis i vase og lengre levetid her. En god ting kan jo gjerne repeteres når det nå er høysesong igjen. Amaryllis er en av mine store julefavoritter og jeg rekker som regel to runder med avskårne amaryllis før jula setter inn. De omtrent like lang blomstringstid enten du har dem i potte eller som avskårne amaryllis.

Husk å følge meg på Instagram for daglig grønn inspirasjon:-)

hippeastrum
Stilken er ofte tørr når vi kjøpe dem. Snittes rett over som tulipaner, rent vann i ren vase og bytte vann hver 3-4 dag.

Innkjøp og turen hjem fra butikk.

Når vi handler blomster i disse dager skal de gjerne fraktes utendørs en stund. Husk at minusgrader ikke er bra for de fleste blomstene vi skal ha inne (spesielt Julestjerne). Se derfor til at de pakkes godt før du går ut av butikken. Når du kommer hjem er det fint å la blomstene stå innpakket en stund. Dette er for en gradvis tilvenning til romtemperaturen før du pakker dem ut. De fleste planter og blomster vil sette pris på en ikke fullt så brå overgang:-)

Jeg setter på en alminnelig gummistrikk for at stilken ikke skal spjære, deretter snitter jeg rett over en snau cm nedenfor strikken. Her kan det også brukes klar tape.

Til amaryllis velger jeg høy sylindervase som gir god støtte for stilken. Dette er en fordel nå blomsten springer ut og blir tung. Som alltid er det ren vase med rent vann og gjerne sette blomstene kjølig om natta som gir en forlenget levetid.

Hippeastrum
Med lite vann i vasen holder stilkene seg friske lenger. Vann lang oppå stilken skaper fortere råte

Avskårne amaryllis har mye næring i stilken og vil tære på dette under blomstringen. Ofte kan vi oppleve at stilken blir svakere og brekker mot slutten av blomstringen. Dette kan vi forebygge ved å sette en blomsterpinne opp inni stilken eller å kutte dem ned til en lav bukett. For å unngå at stilken krøller seg som en løvetann i vann setter jeg på en gummistrikk eller tape, så vi kan enkelt forebygge det meste:-)

Stilken snurrer seg ofte, og på kort tid som en løvetann uten tape eller strikk som vist ovenfor

Lange stilker som knekker.

Enkelte ganger vil stilkene på løkplantene (i potte) strekke seg og bli veldig lange. Dette er gjerne på grunn av kombinasjonen med lite lys (vi har korte dager på denne tiden av året) og høy temperatur. Når stilkene blir lange vil de som regel deise overende og må støttes på grunn av tyngden til blomstene når de springer ut. Jeg anbefaler i de tilfellene å kutte stilken og sette dem i vase for å holde styr på dem.

avskårne amaryllis
Royal velvet har neste sorte knopper…

Nå er det bare å nyte blomstringen!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments