Livgivende regn som ødelegger staudene i hagen

Livgivende regn som ødelegger staudene i hagen

Nå på ettersommeren kommer det ofte noen voldsomme regnskyll. Livgivende regn som nå kommer høljende ned i bøtter ødelegger staudene som står i full blomst, og spesielt dem som har litt høyde. For å hjelpe plantene litt mot naturkreftene bruker jeg litt hyssing eller ståltråd med plast rundt. Jeg er veldig glad for at jeg rakk å gjøre siste innsats før det plasket ned i natt og i dag…

Lythrum salicaria
Kattehalen klarer seg godt i jorda eller i grunt vann og er super humlemat på sensommeren. Her har vi en tue som står på grunt vann og som blir ca 150cm høy

Det gjelder spesielt stauder med høye tynne stilker som nå står i full blomst (mange blomster på stilken). Her er det Kattehalen – Lythrum salicaria og noen Hydrangea varianter (Syrinhortensia) som er mest utsatt nå. Akkurat som peonene tidligere i sommer kan regnet være en utfordring og støtte underveis kan gjøre underverker. Store blomsterklaser klarer å holde på mye vann før de knekker, men ofte er det også vind som blåser den regntunge blomsterstilken overende. Med knekt stilk klarer ikke staudene å reise seg opp igjen.

Lythrum salicaria
Ståltråd med grønn plast er skånsom mot planten og holdes oppe av bladene slik at den ikke vil synes på avstand. Den blir delvis gjemt mellom bladene og falmer fort. Jeg fester den a halvveis oppe på planten. Ikke stram for hardt.

I blomsterbedene er det fint å bruke støtter som jeg gjorde til peonene men i dammen kan jeg ikke stikke noe ned i bakken så her bruker jeg tråd for å samle stilkene. Det første årene gjorde jeg ikke det og resultatet var at hele planta lå paddeflat etter kraftig regn.

støtte
Her er hyssingen nederst og ståltråd i plast som jeg satte på sist. Jeg strammet forsiktig og knytter sammen slik at stilkene holder seg samlet.

Ved å samle stilkene halvveis blir hele tua mye sterkere mot både vind og regn. Stilkene får støtte av hverandre og brekker ikke så lett, selv med blomsten fulle av vann.

Lythrum salicaria
Etter oppstramming og støtte står Kattehalen klar og mer motstandsdyktig mot regn

I vår langstrakte land er det noen som har fått så mye regn at de holder på å bli skylt vekk. Jeg har familie som bor i Bergen og de har ikke hatt mange soldagene siden i våres. Samtidig har mine foreldre i Kragerø ikke hatt en regndråpe på ukesvis før siste tiden… Midtsommer der så ut som høst med gule blader og brunsvidde busker og gress. Her i Oslo har det vært en mellomting men når regnet kommer på denne tiden er det ofte noen mengder som mange planter ikke klarer å stå imot så litt ekstra hjelp er kjærkomment. Her står plenen under vann i dag:-)

Nyt sensommeren!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments