Krans flettet av kortreist drueranke som kan brukes året rundt.

Krans flettet av kortreist drueranke som kan brukes året rundt.

Fletting av krans og ulike former for binderi synes jeg er veldig gøy. Det henger naturligvis sammen med bakgrunnen min som blomsterdekoratør, og at jeg har lært en del grunnleggende teknikker innen binderifaget. Med litt teknikk er enklere å teste ut ulike materialer. Når jeg klippet druerankene forrige helg var det store spørsmålet; hva gjør jeg med de avklippede grenene? Her er et tips som jeg håper inspirer til å teste litt selv:-)

drueranke
Vinstokken får en fantastisk overflate med alderen

Det er ikke alle som har drueranker i hagen eller for den saks skyld har en hage å hente materialer fra. I naturen er det derimot masse gøy å leke med. Bruk gjerne fantasien og  finn andre grener. Bjørk og selje, ulike varianter av Salix eller pil med lange smidige grener og gåsunger er perfekte til hele kransen eller som dekor. Gåsungene er jo rett rundt hjørnet, men alt avhenger av hvilket uttrykk du ønsker deg… Jeg bruker denne gangen fjorårets årsskudd fra druerankene.

Vitis vinifera
Grener fra druerankene som er beskåret. Kompostkvern eller brukes?

Før jul gikk jeg igjennom noen ulike teknikker for binding av krans. Denne jeg viser her har mer eller mindre samme fremgangsmåte som Sibirkornell kransene jeg lagde før jul. Utrykket på Kornellen blir mye jevnere og stramt. Det er ikke noen hemmelighet at jeg er glad i det rustikke og naturlige uttrykket. Overflaten på drueranken er fantastisk som sees ovenfor. Etter en overvintring eller fler får den en herlig rå bark og farge. Klatretrådene gjør at det hele holder seg enkelt sammen og samtidig kan skape en mer transparent krans.

vitis vinifera
Start med et par lange tynne grener og vikle dem sammen.

Ved å plukke ut et par lange grener som og danne en ring i ønsket størrelse har du et godt utgangspunkt. Hold fast for å beholde form og størrelse, bruk den hånden som er fri til å vikle en ny lang gren rundt. Vikler du de nye grenene i samme retning hele tiden vil du raskt «låse» det hele til en krans. Ujevnhetene og klatretrådene til druene er med å gjøre starten enklere og at det ikke sklir fra hverandre.

drueranke
Jeg fortsetter å vikle grenene rundt og låse/kiler endene fast i den stadig voksende kransen.

Kransen er et symbol på evigheten uten begynnelse og uten slutt.

drueranke
Ujevnhetene i druegrenene skaper luft og gjør flettingen enklere

Ved å fortsette flettingen vil kransen bli fastere og enklere å jobbe med. Ta et overblikk etter hvert som du jobber med den for å få den jevnest mulig. På denne kransen lar jeg ca 80 % av grenene gå i samme retning. De resterende legger jeg litt i kryss slik at det skaper mer luft for å få det transparente uttrykket jeg ønsker.

Vitis vinifera
Hovedvekten av grener går i samme retning.

Denne måten å lage krans på er helt uten andre hjelpemidler, ingen ståltråd eller stifter. Dette gjør at den er fullstendig resirkulerbar. Alt gjenbruk behøver ikke gå igjennom komposten med en gang! Blir du lei av den så legg den i kompostbingen etter bruk.

Vitis wreath
Ferdig druekrans som kan brukes til det meste. Enkel å pynte videre eller beholde som den er. Herlig rustikk

Dette er en enkel måte å lage krans, bruk det du finner eller har til rådighet av grener. Vil du pynte videre er det kun fantasien som setter grenser. Når grenene er så harde som dette vil kransen kunne tørke og samtidig holde fasong og farge. Den kan dermed brukes året rundt… Klar til påske!

Nyt våren og ja til mer gjenbruk!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments