Myrten ligner et skjærereir etter sommeren og fikk ny frisyre.

Myrten ligner et skjærereir etter sommeren og fikk ny frisyre.

Med planter i alle kriker og kroker av hagen er det ikke like lett å holde styr på alle til enhver tid. Med god vekst i alle retninger ser Myrten ut til å ha kost seg veldig ute i halvskygge under kirsebærtreet denne sommeren. Ved innsamling av pottene for høsten og før frosten kom måtte den få en runde med saksa.

Myrten i fri vekst
Myrten i fri dressur

Med fri vekst i alle retninger ser krona mer ut som et skjærereir enn den perfekte lille kula på toppen av en stamme som var opprinnelig planlagt. Heldigvis er jeg ikke så opptatt av at planter skal holde seg for mye innenfor de bestemte formene. Det viktigste er at de trives og får utfolde seg på egne premisser. Myrten er enkel å stramme opp igjen. Det er bare å klippe ivei for å få den formen du ønsker deg. Ideelt ville jeg stusset den jevnlig for å få en bedre forgrening og tettere krone. fordelen med å klippe den nå er at det blir mindre bladmasse som trenger fuktighet under vinteroppbevaringen. Den vil dermed ikke tørke så fort ut.

Husk å følg meg her på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Før og etter frisørtimen
Før og etter frisørtimen

Normalt er jeg opptatt av at vi ikke alltid skal temme og tøyle naturen for mye. Det må være rom for individualitet også hos blomster og planter!

Historie

Myrten eller Myrtus communis er en kjær plante for mange. Lett å formklippe, med mye symbolikk, historie og bruksegenskaper. Hippokrates (legekunstens far) omtalte Myrten som medisinplante flere hundre år før Kristus. Eteriske oljer fra Myrt er brukt i ulike sammenhenger helt siden oldtiden. Kjærlighet, glede og fred er stikkord for Myrtens betydning. Myrtekrans er ofte blitt brukt i bryllup gjennom tidene. Myrten trives godt med litt halvskygge og jevn fuktighet. Ute på sommeren på terrassen eller i hagen og inne litt kjølig på vinteren. Den er dessverre ikke glad i vanlig stuetemperatur og kan være litt vrien hvis det blir for varmt! Et lyst og kjølig soveromsvindu kan være perfekt.

Bladene legger seg fint i den runde formen
Bladene legger seg fint i den runde «nye» formen

Fint virkemiddel

Det kan være utrolig flott med gjennomførte skarpe og rene linjer i en hage. Formklipte busker og planter gir et ryddig uttrykk. Personlig er jeg litt mer glad i den frodige og løse stilen. For å forsterke og understreke det løse kan kontraster være et godt virkemiddel. Noen oppstammet Myrt i en fin potte kan være en god kontrast. Kontraster er noe jeg nevner ofte og kommer til å fortsette med. Kontraster er viktig for å forsterke uttrykk og gjør sammensetningene mer spennende i nesten alle sammenhenger.

Halvdød og kraftig beskåret
Halvdød og kraftig beskåret men med masse nye skudd fra basen

En av Myrtene har jeg hatt noen år og HADDE får en stor flott krone. Dessverre kan jeg være litt sløv med vanningen under vintermånedene, det er fort gjort å glemme, ikke sant? Ute i vinterhagen hadde jeg glemt denne når vårsola begynte å varme. Den var akkurat ferdig med å blomstre med flotte kremhvite blomster da den fikk seg en ordentlig tørke. Bladene krøllet seg i takt med min dårlige samvittighet siden jeg hadde glemt å ta vare på den. Etter å ha fått førstehjelp kom det flere spredte skudd her og der. Siden mesteparten av bladene hadde falt av så den ganske merkelig ut. Det fine med Myrt er at den tåler en kraftig beskjæring. Jeg klipte den tilbake med hard hånd. Dette stimulerer til å bryte nytt med mange nye skudd som sees over

Tett med nye skudd som er kommer gjennom sommeren
Tett med nye skudd som er kommer gjennom sommeren

Med sommeren har kronen vokst seg til igjen. Over ser du hvor tett og fin den kan bli igjen. Klippes den jevnlig vil den forgrene seg ofte og bli bli tettere i veksten.  Jevn vanning i vinter vil gjøre underverker sammen med en kjølig og lys plassering. Vil du ta stikling av myrt kan det gjøres på samme måte som skjærsmin jeg viser her.

Så lenge det er liv er det håp!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Haldis Lia Bilstad
Haldis Lia Bilstad
3 years ago

Hei. Kan man få «overvintre» et lite oliventre inne i stua? Hva gjør man med klipping, evt??