Liten redningsaksjon for Bolla Pinnsvin.

Liten redningsaksjon for Bolla Pinnsvin.

Forrige kvelden fikk jeg en telefon fra min samboer som var på vei hjem fra jobb. Etter kveldsvakt blir det ganske seint og rett før leggetid for folk flest. For andre små vesener er dette tiden hvor det er full aktivitet. Pinnsvin er kvelds og nattaktive insekts etere.

Bolla på vei til sikkerhet
Bolla på vei til sikkerhet

Vesle Bolla Pinnsvin var ute på egenhånd og virra rundt i veien ved bussholdeplassen. Her er det tette gjerder langs hele veien. Umulig å komme seg ut av veibanen. For å komme til et trygt området er retningen over trafikkert vei og en smal passasje til et skogsområde. Dette er livsfarligfarlig for en liten og uerfaren kropp! Biler kommer i full fart og ser seg ikke alltid godt nok for. Ca 1/3 blir faktisk drept i trafikken. I forsøk på å skjerme den lille tassen er det kun irriterte bilister som blinker med lysene og tuter… Er virkelig toleransen så liten så fort man sitter bak rattet?

Ikke store krabaten
Ikke store krabaten.

Samboeren holdt trafikken unna mens jeg kom til med et lite pledd for å løfte opp den lille tassen. Sammenrullet og med strittende pigger fikk vi flyttet den over veien og 150 m unna hvor det er et fint skogområde med massevis av insekter og helt trygt. Håper bare at den ikke går tilbake i feil retning. Siste vi så var at den tuslet av sted i riktig retning. De kan bevege seg over ganske store områder på en natt.

Bolla på rett vei i et trygt område.
Bolla på rett vei i et trygt område.

Etter noen få uker sammen med mor og søsken er Pinnsvin barna på vei ut i verden alene. Nå er det tid for å spise mest mulig. De må opp i vekt for å kunne klare vinterdvalen ca 1/3 overlever ikke vinteren så det er travelt med å få i seg nok mat. Miljøet de skal ut i er røft. Rev og Grevling er dyr som tar Pinnsvin men den aller største trusselen er Mennesker på hjul. Pinnsvin er på rødelisten over utrydningstruede dyrearter. Pinnsvin er totalfredet!

Hagene i dag som er blitt mer og mer ryddige uten gjemmesteder for Pinnsvin er heller ikke bra. De trenger løv og kvisthauger for å gjemme. Dette er også nødvendig for å lage hi for ungene samt vinterdvale.  De er supre små medhjelpere i hagen! Insekter som biller, mark og snegler står på menyen. For noen år siden hadde vi fast pinnsvin i hagen hver kveld. Etter at de sluttet å komme er det stor økning av småkryp og innsekter.

Pinnsvinene trenger all den hjelpen de kan få med tilrettelegging og tilsyn. Robotgressklippere har det vært skrevet en del om, Ikke la dem gå å klippe på natta!! Det er også misforstått at Pinnsvin skal ha melk. Gi aldri melk, dette gir diarè og kan i verste fall med dødelig utgang.

Hjelp med mat til Pinnsvin er tørr kattemat. Næringsrikt, bra for tennene og god hjelp til å øke kroppsvekten.

Det er mye info om Pinnsvin på nett:

Dyrebeskyttelsen har lagt ut en fin oversikt over tips og råd her

Pinnsvin hjelpen har også mye nyttig informasjon her.

Ta vare på våre venner og medhjelpere og gjør plass i hagene!

 

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments