Vannetips og nødhjelp på varme dager, ikke alltid like enkelt for plantene våre!

Vannetips og nødhjelp på varme dager, ikke alltid like enkelt for plantene våre!

Den herlige sommervarmen kom som kasta på oss igjen. Med varmen som kommer er det mye som skjer i uterommet. For min egen del trengs det et par dager å akklimatisere seg aller først. For plantene våre er det også en stor overgang..

Vann i hagen
Vann i hagen

Til nå har det vært mengder med vann og liten fordamping. Kjølig og lav temperatur holder også veksten i er rolig tempo. Med varmen eksploderer det i planteverdenen!

Grunnelementene som må til for at en plante skal trives er vann, næring og sollys. Fotosyntesen som skjer i alle de grønne delene av planten bruker sollyset som energi og omdanner karbondioksid til organiske forbindelser ((eks. karbohydrater/sukkerforbindelser) veldig forenklet) For at alle prosessene i plantene skal fungere godt er det viktig med nok VANN.

Vann er et grunnelement hverken vi eller plantene kan leve uten.

Vannplanter har andre mekanismer
Vannplanter har andre mekanismer

Dette gjelder planter på land, vannplanter har andre mekanismer. De aller fleste planter har et rotnett som transporterer vann opp i stengler og blader. I bladene er det celleåpninger som vann fordamper fra. Ulike planter har ulike beskyttelser i det ytterste cellelaget. De fleste plantene har et cellelag med mer eller mindre vokslag på oversiden av bladene. På undersiden av bladene ligger spaltene som regulerer fordampningen. En sukkulent har tykkere «hud» og mindre fordampning. Samme gjelder for eksempel en barnål. Et stort saftig blad har en høyere fordampning enn et lite «tørt»

Når fordampningen fra bladene skjer dannes det et vakuum i planten. Dette gjør igjen at det trekkes vann opp i planten. Økt fordampning skjer med varmere vær og vind. Økt fordampning gir økt behov for vanning. Varme, sol og vind i kombinasjon er kanskje det «værste» og planten klarer ikke alltid å etterfylle nok.Hvis fordampningen går fortere enn det planten klarer å trekke vann opp vil det bli et underskudd og planten henger med hodet. Blir underskuddet noe særlig mer enn 10 % vil det kunne gi permanente skader (dette var en regel på avskårne blomster) Det er selvsagt ulik toleranse for tørke fra plante til plante.

Krukkehage krever ekstra vanning
Krukkehage krever ekstra vanning

For å kunne gi plantene beste mulige betingelser i varmen er første bud å gi vann. Den beste tiden å vanne på er sen kveld. Planten får tid til å trekke opp vann gjennom natta og fylle reservene for en ny dag. De er da saftespente og fine når morgenen kommer.

Nødhjelp er noen ganger nødvendig. Pass bare på å ikke vann slik at det blir liggende vanndråper på bladene når det er sol. Vanndråpene kan fungere som forstørrelsesglass og vil kunne gi svimerker på bladene.

Står plantene i skygge vil også en dusj med vann kombinert med vanning hjelpe til mot fordampning og en raskere innhenting til normalen.

Oppsummert:

  • Vann godt på kvelden, gjerne et par ganger med en stund i mellom.
  • Ikke la potter stå på skål fylt med vann over tid, veldig få planter liker å stå med bena i vann.
  • Nødhjelp; er planten tørr og henger. Dusj hele planten med vann, vann godt og sett i skyggen.
  • Ikke få vann på bladene når planter som står i sola.

Kveldstur med vannkanna!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments