10 av de mest giftige plantene i hagen.

10 av de mest giftige plantene i hagen.

Jeg har akkurat hatt en innlegg med å beskytte plantene mot valpene som er i huset nå. Valper og barn har jo ikke noe begrep om hva som er farlig eller ei så da er det noen planter vi bør plassere slik at de ikke er så lett tilgjengelig. Noen bær, frø og blomster kan være veldig fristende å smake på eller leke med så det gjelder å passe på.

Valp in action
Her beskjæres Ginko biloba, Øker bare blodgjennomstrømningen og sirkulasjonen. Er ikke farlig.

Forrige innlegg gikk på å unngå ødeleggelse men det viktigste er faktisk det motsatte, giftige planter skjærmes slik at de ikke blir fortært. Her i Norge har vi heldigvis ikke så mange giftige planter. En god del er helt ufarlige eller bare irriterende og vil skape ubehag, men ikke direkte farlige. Noen av våre gamle og kjære hageplanter og stauder er faktisk giftige og bør kanskje plasseres deretter. Jeg har plukket ut 10 +1 som kan være nyttige å vite om eller bli minnet på!

klosterklokke
Klosterklokke, Leucojum vernum

Jeg fikk en lite aha opplevelse når de små valpene stupte inn i en tue med Klosterklokker (Leucojum vernum) og tygde løs som en flokk pirajaer… Dette er en av plante på lista så jeg var kjapp med å få dem unna! Denne står som nummer 7 på listen min (listen står ikke etter giftighetgrad).

 

 

 

 

Skulle uhellet være ute så ring Giftinformasjonssentralen 22 59 13 00. Her er det dyktige folk som jobber. Jeg fikk hjelp her en gang min gamle hund hadde fått i seg en del sjokolade (som er giftig for hunder) Den gangen fikk jeg enestående hjelp!

En plante som jeg gjerne vil ta først (+1 planten) og utenom listen på 10 er Selsnepe eller Sprengrot (Cicuta virosa). Beskrevet i Urtekilden. Dette er en av de giftigste plantene vi har her i Norge og etter hva jeg har funnet ut er det fortsatt ikke noe motgift. Dette er en skjermplante og kan minne om hundekjeks men har en hvitaktig melkesaft. Denne har forårsaket dødsfall blant dyr og mennesker.

De 10 plantene jeg vil nevne nå er:

 1. Storhjelm, Aconitum napellus. Flott hageplante og har vært dyrket i mange år. Storhjelm finnes både i blå og hvit.Den vokser også som en vill variant  i deler av Norge. Svært giftig!
 2. Barlind, Taxus baccata. Brukes mye som hekk eller solitærbusk. Super å forme ved klipping. Eviggrønn med myke nåler. Fuglene spiser de røde bærene som er den eneste delen av planten som ikke er giftig!
 3. Gullregn, Laburnum. Er på svartelisten over uønskede arter. Hele planten er giftig og den sprer seg med frø fra belgene etter blomstring. Invaderer områder utenfor hagen og ut i naturen.

  Gullregnfrø fra fjoråret
  Gullregnfrø fra fjoråret
 4. Belladonna, Atropa belladonna. Dette er en staude med brun-lilla klokker. Den hører til søtvierfamilien. Blomster som sitter mellom forgrenede stilker med mørk grønne blader. Etter blomstring setter den svarte bær som kan være interessante å leke med for barn!
 5. Revebjelle, Digitalis purpurea finner i et stor spekter av farger og er vanligvis toårig. Rosett ene året og blomsterstilk andre året. Digitalis er utrolig flott med høyreiste blomsterstilker som står langt utover sommeren. Etter blomstring sprer den seg med mengder av frø. Digitalis påvirker hjertet og hele planten e giftig!

  Digitalis purpurea
  Digitalis purpurea
 6. Liljekonvall, Convallaria majalis er vel en plante de aller fleste kjenner og har et forhold til. fantastisk duft og et kjært vårtegn! Etter blomstring setter den små oransje bær som nysgjerrige små barn kan bli fristet til å smake på.
 7. Klosterklokke. Står omtalt litt lenger opp. Denne må heller ikke forveksles med Snøklokker Galálanthus nivális. Det er to ulike arter. Hele Klosterklokke planten er giftig.
 8. Oljeplante, Ricinus communis. Oljeplanten er ettårig og tåler ikke frost. Kan overvintres frostfritt . Mye brukt i offentlige parkanlegg og i mange hager. Den gir en fin kontrast med sine mørke blader og blir raskt godt over en meter høy. Den hører til vortemelk familien. Her er det mange giftige varianter som for eksempel den kjente Julestjernen.
 9. Rhododendron. Er den største arten i lyngfamilien. Dette er en utrolig flott plante som de aller fleste kjenner og har i hagen sin. Alle deler av planten er giftig og kan  ved inntak gi blant annet kraftige magesmerter og diaré. Rhododendron er også i samme familie som Azaleaene vi har til jul!
 10. Lupin. Lupinus er også en svartelistet og uønsket art i Norge selv om den kan være veldig flott! Lupin er i erteblomst familien og hele planten er giftig. Frøene kan være morsomme å leke med for små barn. Disse er like giftige.

Gullregn

Mange av de giftige plantene har vært brukt og er noen ganger fortsatt i bruk innen folkemedisin, skolemedisin og gamle kjerringråd.  Når planter brukes i medisin er det som regel kun enkelte virkestoffer som skilles ut og foredles. Selvmedisinering eller kjerringråd som innebærer bruk av giftige planter vil jeg fraråde på det sterkeste! Det kan samtidig være interessant å se at man fra riktig gammelt av fant bruksområder for mange av plantene våre.

Vær varsom!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments