Fra nesten usynlig til blikkfang, Lewisia!

Fra nesten usynlig til blikkfang, Lewisia!

Lewisia er en sukkulent som mange, akkurat som meg er blitt fristet til å kjøpe når de står som flottest. Dessverre er det mange som ikke lykkes å få sving på Levisiaen sin. De har en tendens til å råtne. Her er et par tips på veien for å kunne gi flere års glede…

Praktlewisia
Praktlewisia

Første steg for å lykkes med sin Lewisia er god drenering og gjerne en solrik vokseplass. Som de fleste andre sukkulenter liker de seg ikke når det er for vått på beina eller at det blir stående vann rundt rothalsen som fort kan skje under vinteren. Hardføre som de er skal det kunne gå fint opp til H5-6 hvis drenerings forholdene er gode.

Lewisia er i handelen fra ganske tidlig på våren. Dette er sukkulenter med en tett og lav rosett bestående av tykke blader. Du ser på dem at disse ikke stryker med om du glemmer å vanne noen dager. Lewisia har en kraftig rot som gir feste for rosetten som også er med å holde på fuktighet i magre tider.

Lewisia
Lewisia

Lewisia er i Portulakk familien. Opprinnelig kommer den fra fjellområder nord i Amerika. Den tåler derfor ganske mye vær og vind. Sukkulenter som stå i sol kan gjerne vannes godt  så lenge vannet renner unna etter vanning. Blander du inn godt med sand i jorda på vokseplassen gir dette den ekstra dreneringen og vil dermed sørge for at vann ledes bort fra rothals og røtter. De vokser fint i bergsprekker osv. Min far har stukket Lewisia planter inn  en tørrmur hjemme hos dem. Dette er en mur bestående av store stener med gode mellomrom. Her får litt jord på baksiden slik at røttene kan jobbe seg vei videre innover i muren for å finne fuktighet. Plantene vokser rett ut fra veggen som vender syd. Jeg har aldri sett så store, flotte og blomsterrike Lewisia noe annet sted noen gang og de kommer igjen år etter år! Jeg har også hatt Lewisia i en godt drenert terrakotta potte på terrassen. Det har gått veldig bra i flere år med gjentagende blomstring.

Lewisia
Lewisia

Lewisia cotyledon er å få tak i med et utrolig spekter i fargenyanser. Det som kjennetegner mange av dem er de intense fargene som enkelte ganger kan se nærmest selvlysende ut. De skinner opp som en brannfakkel fra gul-hvit over i skarp rosa og nesten lillatoner. Hovedblomstringen er overdådig og skjer i disse dager. Som mange andre sukkulenter er de ganske anonyme før blomsterstilkene kommer. Enkelte ganger kommer det litt blomster utover mot høsten men ikke i like stort omfang som nå.

Praktlewisia
Praktlewisia

Blant alle Lewisiaene er dette min favoritt; Praktlewisia. Den har noen enestående blomster som nesten tar pusten fra en. Jeg har hatt denne planten i noen år men trivdes ikke der den sto.  Den var faktisk i ferd med å dø for meg!  Den ble flyttet i fjor sommer og plantet etter alle kunstens regler. Sol, drenering, næring og vips! Belønningen kom; den vokser som rakker`n og har kommet med noen utrolig flotte blomster i år. Det er i alle fall tre år siden sist den blomstret… Disse danner store rosetter på bortimot 40 cm i diameter når de trives. Min er nok ikke helt der enda men på god vei. Mengder av blomster i Mai/juni.  Praktlewisia er en gammel plante som fortjener å være mer kjent og i bruk enn det den er. For noen år siden valgte Norsk Gartnerforbund Praktlewisia til årets staude. Første kjente kultiverte eksemplaret var i Kew Garden på slutten av 1800-tallet så dette er ikke noen nymotens plante!

Herlig forsommer!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Liv M.
Liv M.
7 years ago

Hei, enda en fin artikkel om en plante jeg er veldig glad i! Var på Geilo og der vokste Lewisiaen flott (820 m oh), og ble tilbudt avlegger. Avslo da jeg ikke ville at bedet skulle bli ødelagt, men ikke glemt dem! Så i april i år fikk jeg kjøpt… Read more »