Ikke bare markblomst og fjellplante.

Ikke bare markblomst og fjellplante.

Ballblom, (Trollius europaeus) er en vill flerårig plante som gjerne vokser der det er fuktig og næringsrikt. Ballblom vokser over det meste av Norden og er i familie med Bekkeblom.

Ballblom
Ballblom sine skinnende gule blomster

Ser du på blomstenes oppbygging er det mange likheter med den og andre soleier Den blir ca 50-70 cm høy og har en del forgreningen. Den vokser også i fjellområder rundt i Europa samt det vestlige Asia. Ballblom er også en superflott prydplante i hagen!

Hjemme i hagen står denne i full blomst nå. Vi plantet en liten tue i nærheten av dammen hvor den stortrives! Den har på relativt kort tid blitt en stor raus tue og har dannet en del småplanter etter frøsetting. I disse dager er den et fantastisk syn med et vell av skinnende gule kuler.

Personlig har jeg ikke hatt så mange gule blomster i hagen og har prioritert litt mer dempet fargepalett. Når jeg ser denne nå kan jeg jo bare bli glad der den lyser opp som en sol!

Ballblom tue
Ballblom tue

Ballblom står nå i full blomst og vil nok blomstre til et godt stykke ut i juli. Ballblom er avhengig av en bestemt type blomsterfluer for å kunne bli bestøvet. Når de er ferdige med blomstringen står det igjen ganske dekorative frøkapsler. Etter at frøene er modne klipper jeg gjerne ned hele planten siden den står i kant med gressplen. I år er det 4. eller 5. året den kommer opp like trofast, men jeg må si at den har vel aldri vært så flott som i år!

Hardfør og sprer seg med frø
Hardfør og sprer seg med frø

På setre med beitedyr og ellers på beitemarker hvor den ofte vokser lar de Ballblom stå igjen. Den er giftig og inneholder et giftstoff som heter Anemonol. Dette stoffet finnes i flere av artene i soleiefamilien, også Bekkeblom. Vær derfor litt obs med tanke på barn og dyr i hagen slik at de ikke tar en jafs.

Gult er kult!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments