Frø jakt og spiredrømmen til pryd og nytte

Frø jakt og spiredrømmen til pryd og nytte

Etter en lang vinter en det sikkert mange flere en meg som er sultne på farger og nytt liv i hagen. År etter år gjør jeg mye av de samme feilene og lærer aldri!! Mørke vinterkvelder i januar – februar foran pc på nettet og jakter på frø.

Blomkarse

Den ene etter den andre nettsiden med frøkataloger lokker med bilder av fargerike og spennende blomster som bader i sol så man kjenner nesten lukten av sommer. Jeg går i akkurat samme fella som mange andre hvor «magen blir mett før øynene» Bildene av blomster og grønnsaksavlinger som bare bugner. Handlekurven i nettbutikken fylles opp… regningen blir større og større. Det er fort gjort å glemme hva man har bestill fra før og ikke minst alt som ikke fungerte i fjor! Øverst er et lite utvalg av årets «fangst» som nå skal til pers og såes fortløpende. Velg gjerne planter/arter du har lykkes med tidligere!

ageratum
Ageratum endres seg fra knoppstadiet og til utsprungen. Fin å bruke som snitt hvis du har den i hagen.

Feilen jeg som regel gjør er å bestille for mange sorter som krever mye av dyrkingsforhold i forkant av utplanting. Det er en god del sorter som skal ha spesiell behandling. Dette er alt fra kjølige perioder eller annen behandling for å få i gang spiring (stratifiseres). Ligge i vann, lysforhold, temperatur osv. Da har jeg ikke engang begynt på herdingen av småplantene som kommer senere! Når planter blir tatt ut av sitt vanlige habitat kreves det en ekstra innsats for å få det til å fungere! Jeg har hatt frøplanter før og etter såing i alle kroker og kriker av hus og leilighet, ingen krok har vært uprøvd.

tagetes
Tagetes er en enkel og god plante. i år bli det «Burning embers»

Mange opplever at frøplanter blir lange og tynne/spinkle. Dette er en av de vanligste feilene og kommer av for høy temperatur og lite lys. Denne kombinasjonen gir alltid et dårlig resultat. Løsningen er å senke temperaturen og øke lysmengden. (bruk gjerne egnet tilleggs lys) Det er ikke alltid nok å stå i vinduet og i alle fall ikke hvis det står en panelovn under som kjører på med varme… Vokser frøplantene under feil forhold vil celleveggene bli for dårlige og tynne og planten dør som oftest når den kommer ut. De må ha lys til å bygge en god plante med sterke fibre og fotosyntesen. Kompakte planter med en god grønn farge er målet!

Har du drivhus og optimale forhold for dyrking er det selvsagt en helt annen sak. Skal man (som meg) derimot dyrke under andre forhold som vanlig inneklima er det litt annerledes.

kornblomst
Herlige himmelblå Kornblomster

Et tips (som jeg har forsøkt meg på i år) Tenk enkelt! Kjøp frø av planter som kan såes direkte på vokseplassen! Rett i potte på terrasse eller bed evt. pallekarm. Selvfølgelig vil man også ha litt andre planter, men da er det lurt å tenke på plassering. Hvor vil småplantene ha det bra før utplanting? Det er mange planter som kun skal drives i kort periode inne før de skal ut, det forenkler mye. Når dagene er gode og varme kan de komme ut litt på dagen og inn på natta. Da vil man også herde småplantene så de takler utemiljøet bedre.

Dele tomaten i to for å komme til frøene

Jeg har nå akkurat sådd tomater. (litt sent ute men regner med at det skal gå bra) en sort som jeg har hatt noen år med godt resultat er «Sweet Olive» .Små herlig søte tomater og trives godt i en solvegg. Frø er lette å ta vare på fra år til år.

Druerboks
Plastbeger fra druer er et perfekt minidrivhus

Miljøtips:Hvis du er opptatt av nyttig gjenbruk er disse plastbegrene som man kjøper druer i helt supre til såing. God lufting med hull i lokket og hull i bunnen. Et lite minidrivhus hvor tomatspirene får en god start!!

  • Dyrking fra frø. De aller fleste frø er vil ha en godt sandblandet fuktig jord med god drenering.
  • Hull i bunnen av potten/karet du sår i er kjempeviktig!
  • Plast over for å holde luftfuktigheten oppe og unngår rask uttørking.
  • Viktig med noe lufting for å unngå mugg på frø.
  • Undervarme gir som regel en god kickstart. (jeg bruker varmekablene på badegulvet.)
  • Sjekk hver dag og så fort spirene er synlige er det rett i kjøligere forhold med så mye lys som mulig! Glemmer du dem er de kommet for lang på et øyeblikk.
  • Les instruksjoner på frøpakken!
  • Noen frø skal ligge i bløt et døgn.
  • Enkelte er harde i skallet og må pusse litt med sandpapir.
  • Er det ekstremt små frø kan du blande dem med fin sand før de drysses over jorden (gir en jevnere fordeling)

Nyt Våren og god spiring!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments