What to do i mars? Vårforberedelser står i kø.

What to do i mars? Vårforberedelser står i kø.

Det er mye vårforberedelser som skal gjøres i hagen nå. Mars er en måned med full rulle. Planter og busker som skal klippes, bed som skal ryddes osv. Hos meg er det fortsatt litt snø igjen og telen er i bakken. Det meste er derfor litt på vent. Jeg har noen fruktrær og drueranker som i første omgang burde vært klippet. Etter å tatt en nøye vurdering over morgenkaffen fant jeg ut at det var så surt i dag  og med regn i lufta så det får vente litt, kanskje i morgen:-)

Stemor
Stemor + vår = sant

Fuglekassene. En av de tingene som lenge burde vært gjort er å tømme og rense fuglekassene. Den jobben har vært utsatt og glemt om hverandre. Vi har 5 fuglekasser spredt rundt i hagen og det har vært en liten familie i alle kassene siste året! Det er utrolig hyggelig med kvitter og mas etter mat fra alle kassene når sommeren er her. Fuglene som var hos oss i fjor var Svarthvit fluesnapper, Blåmeis og Kjøttmeis. Alle er uvurderlige medhjelpere og  tar godt for seg av insektene i hagen. Egentlig bør fuglekassene tømmes og renses midtvinters slik at man selv ikke risikerer å bli full av fuglelus. Fuglelusen er ikke farlig og lever ikke lenge på mennesker men er fryktelig ubehagelig så lenge det står på… Jeg utstyrte meg med overtrekksjakke og gumihansker før innsatsen:-)

Fuglene er allerede godt igang med å inspisere nye lokasjoner for å stifte årets familie! Med dagens hager som er mer «striglet» og med mindre trær i tettbygde strøk er det et stort behov av fuglekasser for å hjelpe våre venner og for å bevare mangfoldet.Dammen

Jeg var samtidig en tur å sjekket dammen med lufttilførselen og hui hvor det går! Her er det i full gang med å bli isfritt. god varme de siste dagene er gull verdt. Brusesteinen fra luftpumpa blir stadig flyttet under resterende is slik at det tiner fortere.:-)

Resultat etter shopping
SHOPPING; jeg er ganske ubrukelig på shopping når det gjelder de vanlige tingene som klær og sko osv. med en tålmodighet som varer i ca 10 min er det noe jeg helst unngår… c;) Kommer det derimot til shopping på plante og hage produkter er jeg ustoppelig, spesielt når det også er gode tilbud! I går fikk jeg melding fra det lokale hagesenteret mitt om at det var ryddesalg og 70% rabatt på krukker fra i fjor. Gjett hvem som da pusser kortet skinnene blankt så det var klart til trekking i kortterminalen!?!

Når det er slike muligheter kan man virkelig gjøre noen scoop. Jeg fikk tak i noen store gode lettbetong potter. Fordelen er at de har stått ute en vinter på hagesenteret så jeg vet dermed at de er frostsikre og kan fungere godt. Her er «fangsten» fra dagens tur:-) i tillegg fikk jeg 10 sekker med god planejord og en pose mosefjerner til plenen. Det er veldig enkelt å gjemme seg bak forklaringen om jeg har jo «tjent» masse penger…!  Kommer tilbake med innholdet til pottene senere, jeg har noen planter på lur som skal dyrkes frem først:-)

Hvite Perleblomster

Hvite Perleblomster (Muscari) er fantastiske med sitt rene hvite og grønntoner. Den er mest vanlig som blå. Muscari er en blomst som holder godt ute nå. Dufter deilig og er bra for humler og bier som har våknet etter vinterdvalen. Muscari finnes også i en fyllt variant som ser ganske så annerledes ut.

Herlige Stemor

Stemor er en selvsagt plante på denne tiden. De finnes både i den småblomstrede varianten og den store som var mer vanlig tidligere. Stemor dufter godt, er spiselig og flott som pynt i matlaging som kaker og salater. Viktig tips for å forlenge levetiden er å knipe bort vissne blomster kontinuerlig. Er man flink til å knipe vil den hele tiden sette nye knopper. Får den lov til å sette frøkapsler så har den «gjort jobben sin» dette er noe som gjelder for ganske mange planter. Planter man stemor nå og steller den pent vil den uten problem vare frem til St. Hans.

Da vi var på hagesenteret for noen dager siden møtte vi denne krabaten i sola. Man blir jo lykkelig av å se det våkne til liv blandt planter og dyr. Blomster til insektene våre er kjempeviktig så tenk gjerne på dette når blomster skal velges.

Nestlesommerfuglen på vårflyvning

Neslesommerfuglen (Nymphalis urticae) overvintrer og flyr ut nå på våren, legger egg senere på forsommeren, klekkes i juli og flyr på høsten igjen før de finner plass for overvintring.

 

Nyt våren!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments