Da var jeg i gang med hagebloggen min…

Da var jeg i gang med hagebloggen min…

Da var endelig dagen kommet til at jeg kom i gang! Til nå har jeg vært «analfabet» på dette med blogging, men har gjennom god hjelp fra venner og endel research sett at dette er noe jeg har lyst til å sjekke nærmere ut, og ikke minst teste selv. Blogging er for meg en helt ny kommunikasjonsform og er derfor veldig uvant, men det virker gøy å kunne bidra med tema som jeg brenner for «so here we go!»

Espen «SkarpiHagen»

I presentasjonen om meg så står det endel om min bakgrunn. Med dette i «ryggesekken»  får jeg stadig og mange spørsmål om hage, blomsterstell, interiør osv. Spørsmål jeg får fra venner og kjente er alt fra enkle, til litt mer avanserte tips for hage og behandling av blomster. Dette er noe jeg håper å kunne bidra med, kanskje også kunne gi inspirasjon til å teste nye ting som er også veldig viktig del i en hages utvikling!

Hagen ligger i startgropa

Grunntanken min, som jeg også har lekt med en stund, er å kunne følge hagen gjennom et år. Hva gjør man til hvilken tid? Hva bør man tenke på og når..? Ofte er man sent ute med ting som burde være gjort, dette er jeg førstemann til å skrive under på!!  Hvordan legge opp hagen slik at man ikke jobber seg ihjæl? Etter hvert som jeg har tenkt på dette så er det mange andre elementer i hagen som jeg også har lyst til å komme innom. Det vanlige stellet og gjøremålene er jo selvsagt. Vann i hagen er for meg viktig. Vann i form av dam, fuglebad, fontene eller en liten bekk er med på å skape balanse i hagen. Vann tiltrekker seg insekter og fugler som ellers ikke hadde vært tilstede.

Karpedammen under sommeren

Karpedammen jeg har bygd opp har også en syklus gjennom året som jeg naturligvis vil komme innom. Akkurat nå er den dekket med et godt lag is…. for et par dager siden smeltet jeg et hull for å legge ned en brusestein med luft. Pumper man luft ned i vannet under isen økes oksygenmettningen og det blir sirkulasjon i vannet. Dette er godt for alt liv i dammen med insekter og planter. Sirkulasjonen i vannet er med på å få bort isen raskere enn om den ligger stille. Jeg er jo litt utålmodig så hjelpemidler må være lov i vente på våren:-)

Det er utrolig givende å holde på med hage og planter som responderer på det stellet de får. Store oppturer med blomster og avlinger. Det er samtidlig noen utfordringer når tingene går skeis. Vannledinger som sprekker og man må ha inn maskiner som graver opp alt. Som i alle livets sider går ikke ting alltid etter planen:-). Jeg vil nok komme til å dele noen erfaringer på dette området som kan kalles «skivebom» kanskje kan det spare andre fra å gjøre de samme feilene som jeg har gjort i hagen;-)


Dyrke ting selv som man kan bruke i mat eller å spise rett fra busker og trær er alltid en god følelse. Å dyrke mat er en av de grunnleggende drivkreftene hos mange mennesker. Det er også overraskende mange blomster man kan bruke i mat og som er spiselige. Fokuset på sporbarhet av matvarer og hvilke forhold vår mat er dyrket under er også viktigere og viktigere i den tiden vi lever i. Alltid gøy å kunne plukke fra vinduskarmen, balkongen eller hagen for å bruke i maten.

Urban Gardening og at man bruker de minste arealene i byer til å kunne dyrke alt fra urter og karse til bruk i matlagingen er spennende trender som skjer akkurat i disse dager. Mengder med prosjekter i byer hvor man dyrker på de minste og uvante arealene som vegger og vinduskarmer, setter opp insektshoteller og fokuserer på det grønne! Mange spennende retninger hvor man kan tenke hage med både pryd og nytteverdi

Om det er på et tak i byen, en blomsterkasse på en altan, potter i vinduskarmen, terrasse eller i en tradisjonell hage så er de grunnleggende prinsippene det samme.  Lys, vann, omsorg og næring!

Litt pynt titter frem og blir fylt med Perleblomster

Nå når dagene blir lengre og solen begynner å varme litt merker man godt at ting begynner å våkne til liv igjen. Det ene og det andre titter frem fra snøen og vips var spaden fra i fjor der som ble glemt når georgineknollene ble tatt opp….

I dag ble jeg vekket av fuglekvitter og svarttrosten ljoma. På vei til jobb la jeg merke til knoppene på syrinbuskene som såvidt begynner å bli grønne i de ytre lagene… det er jo ikke mye som kan måle seg med den tiden fremover, VÅREN hvor alt våkner fra vinterdvalen. Man kan nesten merke forventningene som nærmest vibrere under snøen og vinterstøvet!

Jeg har en ambisjon om å få lagt ut fortløpende men er også veldig glad for innspill og spørsmål. Hvis det er spørsmål  rundt det jeg skriver eller om det er ønsker om tema som kan passe i bloggen så er det bare å fyre løs.

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments