Ny hagebok tettpakket med hageinspirasjon.

Ny hagebok tettpakket med hageinspirasjon.

Hageinspirasjon er noe jeg selv leter etter året rundt, og nå har jeg fått gitt ut min helt egen hagebok! Gjett om jeg er både stolt og glad, og mars 2023 er det klart for lansering😄! Etter et år med intens jobbing har jeg forhåpentligvis funnet det mest inspirerende innholdet i mitt planteunivers. Læringskurven har vært bratt, men du verden så gøy! Her finner du noen smakebiter i en digital versjon du kan bla i:-)

Frøplanter og hageinspirasjon
Hvordan å lykkes med frø og småplanter er et viktig og stort tema, som blir grundig gjennomgått i den nye boken.

Første inspirasjon til hageboken

For litt over et år siden tok min redaktør i Gyldendal kontakt med meg med spørsmål om jeg ville gi ut en hagebok hos dem. Gjett om jeg måtte klype meg i armen for å se om jeg var våken? Med skrekkblandet fryd og mange ideer signerte jeg kontrakten, uten å vite helt hva jeg gikk til.

De siste årene har jeg skrevet mye plante- og hageinspirasjon for ulike magasiner, nettsteder. I tillegg har jeg laget en mengde filmer med tips og råd for å hjelpe flere til å lykkes med dyrkingen. Som mange vet, har jeg en bred interesse innen alt det grønne. Beslutningene som skulle tas på veien til ferdig bok, var derfor ikke enkle. Jeg har jo en like stor interesse for spennende krukkeplanter som trofaste stauder. I tillegg mener jeg alt er like viktig for et rikt mangfold. Med dette som utgangspunkt var det nesten umulig å kunne favne alt i en eneste hagebok.

Her finner du boken min til salgs hos ark

Hagebok med mangfold
Lang blomstring i krukker og bed er viktig for å ivareta insektene så det er naturlig nok et stort tema.

Hageinspirasjon med annen vinkel

Opprinnelig hadde vi en plan for vinkling og innhold i boka med fokus på hageåret. Dette begynte jeg å skisse opp, og samtidig fotografere nødvendige bilder utover første halvår i 2022. Da sommeren nærmet seg, ble det tydelig at de opprinnelige tankene ville gå litt i samme sporet som flere andre hagebøker har gjort tidligere. Derfor ble vi enige om å forkaste den opprinnelige planen!

Med blanke ark, og nytt blikk en varm junidag, kom ideen om alle de plantene som kan arves, deles og leve gjennom generasjoner. Det finnes nok lettvinte løsninger som bare handler om kjøpe nytt. Jeg brenner derimot for å ta vare på det man har, og dyrke selv fra bunnen. Et annet aspekt med gamle vekster som man får fra familie og venner, er at de bærer alle på en historie. Min egen samling av planter inne og ute, er som en minnebok fra ulike mennesker og steder som har berørt meg gjennom livet så langt. Fordelen med gamle, og mer lokale vekster er at de har hatt et litt langsommere liv. Derfor er de ofte sterkere enn det meste meste man får kjøpt i hagesentrene. Som gammel blomsterdekoratør måtte jeg jo ha med et par buketter med blomster fra hagen så det blir en dæsj med blomsterdekorering;-)

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Blomsterbinderi i hagebok
Det er naturlig for meg å bruke materialene i hagen til blomsterdekorering så her kommer det en del tips for å få blomsterbuketten til å vare lenger.

Hagebok med mangfold som grunntanke

I mitt planteunivers er det plass til alle, og det gir naturlig nok enorm variasjon i form og farge. Jeg er opptatt av detaljene i like stor grad som helheten. Dette kommer til utrykk i boken, som også er en personlig historie om en gutt som fikk interessen for dyrking, allerede som seksåring, da han fikk sitt første blomsterbed. Når jeg ikke klarer å begrense meg blir resultatet et variert uterom med vekster i krukker og kar, i tillegg til bed som er proppfulle av blomstrende planter hele sommeren. Med en stor variasjon får vi også det magiske mangfoldet som gjør dyrkingen av planter litt enklere, og med litt lavere skuldre. Når hagen er fylt med all verden av blomster, insekter og småkryp vil det være små hjelpere som tar skadedyr i tillegg til et rikt fugleliv. Naturen ordner det meste hvis vi legger til rette for en levende hage!

Hagebok som beskriver bruk av planter som virkemiddel
Ulike vekster har egenskaper som er viktig for å skape et spennende uterom – duft og frodighet! Foto: Nina Dreyer/ Jim Hensley

Hagedam som magnet

Hagedammen er sentralt for mangfoldet i hagen og får derfor en god plass i boken. Vannelement i hagen er ikke bare til pryd, men har også en stor nytteverdi. Vann er grunnlaget for alt liv på jorden, og vann i hagen fungerer som en magnet på fugler og insekter som høre hjemme i en levende hage. Når vi etablerer en hagedam vil det også forholdene ligge til rette for å dyrke vekster som kun trives med vann på tærne eller helt opp til halsen, som vannliljene. Her får du tips om planlegging og utføring av hagedam.

Her kan du lese mer om hvordan jeg holder vannet klart i dammen.

hagebok med mangfold og hagedam i bildet
Hagedammen er et sentralt element og mye er bygd rundt denne. Her gir jeg også tips om form, farge og struktur i vekster som gjør hagen spennende.

Produksjon av en hagebok

Når den nye retningen var pekt ut, gikk seinsommer og høsten i en hvirvlende fart! Gjennom noen intense uker hamret jeg løs på tastaturet og gikk ferdig hovedtekst, som deretter gikk videre til runder med språkvask og korrektur. Parallelt skulle alle bildene til teksten samles, og de bildene jeg manglet skulle tas.

Sensommer og høst hadde jeg en fantastisk hjelp av fotografene Nina Dreyer og Jim Hensley som hjalp til med bildene hvor jeg holder på i hagen. Det er ikke så enkelt å ta bilder selv når jeg står med jord til albuene😄 Når bilder og tekst skulle syes sammen kom designer Lise Mosveen på banen og tryllet. Alltid med gode forslag og meninger som gjorde samarbeidet med å ferdigstille hageboken, til en utrolig hyggelig prosess. Det hele ble styrt med trygg og erfaren hånd fra Lars og Nina i Gyldendal – Jeg føler meg så privilegert og heldig, med det beste teamet jeg kunne drømt om i ryggen!

Beskjæring i ny hagebok
I boken er det et kapittel med tips om beskjæring. Forhåpentligvis er det litt mer ufarlig etter dette?

Ny hagebok våren 2023

Etter en bratt læringskurve og ekstremt travel høst 2022, endte jeg opp med en bok jeg ikke hadde drømt om. Veldig personlig om min bakgrunn med planter, og like så sprikende i tematikk som min interesse for blomster og merkelige vekster😂 Jeg håper den faller i smak, og tror det skal det være noe for de fleste. Grunnleggende basiskunnskap for nybegynnere, og mer dyptgående for de mer erfarne planteentusiaster.

I denne plante/hageboken finner du mengder med konkrete tips, og fremgangsmåter for hvordan å lykkes. Dyrking av frø, stiklinger og deling av stauder. Du finner også tips for å komponere en spennende hage, eller blomsterbed. Med bevisste valg av form og farge på blomstrende vekster og bladverk blir det spennende. Hva gjør et vannelement for mangfoldet? Hvordan kan vi bygge opp en krukkehage? Ikke for å glemme alt det morsomme vi kan fylle drivhuset med. Kombinasjonen av pryd/nytte er sentral, med et kapittel med vekster for alle sansene. Gjennom hele boken dukker det opp forslag til ulike vekster som er både kjente og ukjente for de fleste.

Krukker er viktig element i hageboken
Ulike krukker i hagen er viktig for å gjøre uterommet mer spennende. Noen står ute hele året, mens andre er kun sommergjester. Foto Nina Dreyer / Jim Hensley.

Budskapet med min hagebok

Det viktigste for meg har vært å få løftet fokuset på dette med å ta vare på vekstene vi har. Ikke minst videreføre planter som kan dyrkes gjennom generasjoner, som arveplanter. Jeg kaller det også ofte planteminner og en levende hage som kan leve i generasjoner. Å bygge opp en hage eller fylle hjemmet med vekster behøver ikke koste all verden. Derimot krever det litt tid og interesse. Med litt kunnskap på veien er det bare fantasien som setter grenser for hva vi kan dyrke selv.

Her får du kjøpt boken på nett med signatur hvis du ønsker.

Hagebok som hjelper deg fra start med dyrkingen
I denne hageboken får du guide steg for steg fra et lite frø og frem til en sterk plante. Etter herding kan plantene pryder uterommet i sommerhalvåret.
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments