Stikkelsbærdrømmen tok brått slutt!

Stikkelsbærdrømmen tok brått slutt!

Det er ikke alltid bare fryd og fremgang i hager. Dette fikk jeg erfare nå i helgen. Jeg burde kanskje oppdaget det før, men besøk av Stikkelsbærbladveps er herved et faktum!

Stikkelsbærbladveps, Nematus ribesii på rekke og rad...
Stikkelsbærbladveps, Nematus ribesii

Nå vet jeg akkurat hvilken følelse Torbjørn Engers Karius og Baktus hadde når Jens har vært hos tannlegen. Alt er borte og rensket. Ikke et blad så langt øye kan se…. Drømmen om stikkelsbær i alle varianter til høsten er nå offisielt tatt ut av ligningen!!

Stikkelsbærbladveps larver gomler og eter!
Stikkelsbærbladveps larver gomler og eter!

Stikkelsbærbladveps gjør utrolig mye skade på kort tid! De angriper planter som ikke er sprøytet og over hele landet. Det er ikke lenge siden jeg var nede i hagen å kikket på bærbuskene. 4 stikkelsbærbusker og 2 ripsbusker. Alt så ut til å være i skjønneste orden og massevis av herlig kart som utviklet seg fint. Stikkelsbær er nemlig en av mine favoritter blant bærbusker og kan brukes til mye godt. Sjokkert så jeg at buskene er blitt ribbet på noen få dager. Se øverste bildet og under! Karten er fortsatt intakt men uten blader vil ikke planten ha krefter til å bære frem disse mengdene med bær.

Stikkelsbærbladveps larvene har herjet vilt! Kun bladnerver igjen.
Stikkelsbærbladveps larvene har herjet vilt! Kun bladnerver igjen.

Stikkelsbærbladvepsen har en syklus med 2-3 generasjoner per sesong. De angriper som navnet sier Stikkelsbær men også Rips. Solbær derimot får slippe unna.Hos meg har de nå tatt 4 stikkelsbærbusker og 1 rips. De kvesset tennene for å gyve løs på den andre ripsbusken men her skal de få motstand!

Syklus til krypene: Eggene legges på undersiden av bladene langs bladnervene og er vanskelig å se. Når larvene klekkes starter etegildet. De lager små hull og gnager seg utover. Alt av blader blir spist og kun de største nervene står igjen. Når de er gode, mette og fullvoksne (ca 4 uker) slipper de seg ned på bakken og graver seg ned i det øverste jordlaget hvor de forpupper seg. Etter ca 4 uker til kommer de opp som voksne individer og legger nye egg i løpet av juli. Samme rutine skjer med neste generasjon som vil forpuppe seg i september. Disse puppene ligger som regel over til neste år og vil våkne til liv i mai. Så er runddansen i gang…

Det er ikke noen naturlige byttedyr til Stikkelsbærbladvepsen her i Norge. fugler og enkelte snyltevepser tar larvene. Mus og gnagere kan ta puppene men kun tilfeldig. Skal du bekjempe disse er det å spyle med vann for å få bort larvene eller å bruke sprøytemiddel som inneholder Pyrethriner, som er et giftstoff utvunnet av en type Chrysantemum. Husk å følg bruksanvisningen på sprøyteflaska. Dette er middel som kjøpes på gartneri/hagesenter.  Farlig også for nytteinsekter og vannlevende dyr og innsekter. Sprøyting skal foregå sendt på kvelden. Helst vindstille. Sprøyting fungerer kun når larvene er i gang med å spise. Sprøytingen hjelper ikke mot egg.

Det er ikke ofte jeg bruker giftstoffer i hagen men nå er jeg forberedt til kamp! jeg regner ikke med at det blir noen stikkelsbær modne. Ingenting skal spises så her sprøyter jeg!

Stikkelsbærdrømmen som brast!

 

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

8 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
marit
marit
7 years ago

takk for info..nå skj
ønner jeg hva som har vært på ripsbuska mi.

Ann Helen Bredelu Kanck
Ann Helen Bredelu Kanck
5 years ago

Stikkelbærbladvepsen kan bekjempes Med å strø aske over bærbuskene. Effektivt og ufarlig.

Inger
Inger
7 years ago

Takk for informasjon om larvene som spiser opp blader på stikkelsbær- og ripsbusker. Har fått fin avling i år, men ser nå at en stikkelsbærbusk og to ripsbusker er angrepet. Trodde først at det bare var høsten, men i og med at det er så stor variasjon på buskene er… Read more »

Inger
Inger
7 years ago

Takk for svar! Skal skaffe meg noe gift på hagesenteret, dette vil jeg ikke ha noe av. Den ene stikkelsbærbusken er totalt ribbet for blader. Hører om det kan gjøres noe allerede i høst for å hindre at det samme skjer til våren.