Utrolig hva man kan snuble over, ikke bare blomster som er artig!

Utrolig hva man kan snuble over, ikke bare blomster som er artig!

I grøftekanten på vei hjem forrige dagen kom jeg over denne lille gruppa med sopp. Med det fuktige været vi har hatt siste tiden er det ideelt for sopp i alle fasonger. De tyter opp både her og der med kraftig vekst som bryter det meste annet til side. Høsten er tiden, det er sesong for å sanke sopp i skog og mark. Jeg har venner som i disse dager finner mengder med «skogens gull» i form av Kantareller og Gyllen piggsopp som også er to av mine favoritter… Har dessverre ikke rukket å komme meg ut i skogen enda. Soppturen er rundt hjørnet. 

Når du er ute å sanker sopp i skog og mark er det en ting å huske på. Vær 100 % sikker på den soppen du plukker. Ved den minste usikkerhet på at det er riktig art så gå forbi og la den være.

Dessverre er det innimellom historier som viser at følgene ved å spise feil sopp kan være livsfarlige! Har du lyst til å finne ut mer om trygge og spiselige sopper vil du kunne finne det her hos Norges sopp og nyttevekstforbund.

Men, det er ikke sopp å spise jeg ville vise her i dag. I dag kom jeg over noen kule sopp som er dukket opp i løpet av kun få dager. Denne gruppen som er i bildet øverst er antagelig en variant av Honningsopp. Honningsoppen er svært skadelig for trær. Den er faktisk en av de soppene som ødelegger mest skog her i landet. Vokser i tuer på døde røtter og trær. Den skiller ut toksiner som kan drepe levende trær spesielt Gran. Denne soppen ødelegger skog for millioner i året og er giftig å spise.. Ikke Mye positivt og oppløftende men jeg synes den er fin å se på!

Mest sannsynlig Honningsopp
Mest sannsynlig Honningsopp

Hjemme på plenen er det noen områder hvor det er mosegrodd og «fint» Her er det kommet opp noen knallgule små rakkere. De får jo en god gammeldags påskekylling til å føle seg som ei grå mus…

Lille soppfamilien her og tror dette er Skjør Vokssopp
Lille soppfamilien her og tror dette er Skjør Vokssopp

Utseende, voksesett, og sted tyder på at dette kan være en Skjør Vokssopp. De lyser opp som små vårblomster i plenen. Har ikke hjerte til å fjerne dem.

Perfekte små skjermer
Perfekte små skjermer
Helt i startfasen og ligner på en eggeplomme i plenen.
Helt i startfasen og ligner på en eggeplomme i plenen.

Når dette er sagt vil de fleste neppe ha den første soppen i nærheten. Sopp sprer seg ved hjelp av sporer. Fjern hele klyngen med sopp, evt. brenn den opp slik at de ikke får spredd seg til trær i hagen. Ikke la hattene få åpne seg og spre sporene. Gamle stubber er yndet sted å vokse.

Nyt høsten!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments