Januar er tiden for å så blodbeger

Januar er tiden for å så blodbeger

Vil du så blodbeger er januar tiden til å fyre opp plantelys og hente frem såjord. Denne favoritten trenger nemlig god tid fra et lite frø, til planter i god vekst. Blodbeger er treige i starten, men virkelig verd å stelle litt ekstra med utover våren. Det er ikke uten grunn de er blitt så populære for makan til blomstring skal man lete lenge etter!

Blodbegerfrø
Frøene som ble sanket i fjor ble oppbevart mørkt, tørt og kjølig i et kaffefilter.

Å så blodbeger er en lengre prosess enn for mange andre av sommerens herlige blomster, og plantene trenger lengre tid til å utvikle seg før blomstring. Vi vil jo gjerne ha blomster så tidlig som mulig for å kunne glede oss, og ikke minst insektene, gjennom sommeren. I fjor gikk det galt med min første porsjonen av frø som ble sådd her i huset, jeg glemte å vanne… og naturligvis kollapset alle. Nye frø ble sådd et godt stykke ut i februar, og med en god periode i drivhuset før utplanting ble det allikevel en fantastisk blomstring utover sensommer, og den milde høsten gjorde at blomstringen holdt det gående helt til jul! Bonusen med tidlig blomstring er at de rekker å utvikle frøkapsler slik at vi kan være selvforsynte med frø som jeg skrev om her.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Såing av blodbeger

Jeg fyller flere mindre potter med såjord og presser forsiktig sammen, men ikke så mye at jorda blir kompakt. Deretter drysser jeg blodbegerfrøene oppå jorda med litt avstand. Blir frøene liggende for tett er det stor konkurranse mellom de små frøplantene som spirer, og det kan lett oppstå mugg og råte. Med litt avstand kan plantene få utvikle seg litt lenger, og bli sterkere, før de skal prikles hver for seg i større potter. Dryss et tynt lag med vermiculite over frøene som ligger oppå jorda. Vermiculite hjelper til med å holde på fuktigheten og hindrer til en viss grad sopp og råte rundt spirene. I tillegg slipper den nødvendig lys igjennom til frøene.

frø av blodbeger
De små frøene drysses oppå jorda og trenger lys for å spire.

For å få blodbeger til å spire er lys en viktig faktor!

Vermiculite
Vermiculite holder fuktigheten stabil rundt frøene og beskytter noe mot sopp og råte. Den slipper også lys igjennom til frøene.

Hold jevn fuktighet

Etter en lett vanning dekker jeg pottene med plast og setter dem under vekstlys. Normalt står det fine små frøplanter etter 2-3 uker. Plastposen danner et lite minidrivhus, og for at overgangen ikke skal bli så stor for de små plantene tar jeg plastikken gradvis av. Du kan åpne litt etter litt, eller begynne med å stikke noen hull i plasten slik at det blir mer lufting. Under vekstlys, og med en temperatur på 15-20 grader, utvikler plantene seg fint videre. Balansen mellom temperatur og lysmengde er alltid avgjørende for å få fine planter. Kompakte og robuste planter har en mye større sjanse til å klare seg når vi skal plante dem ut til våren!

Plastpose som minidrivhus
Etter en forsiktig vanning bruker jeg en vanlig brødpose som minidrivhus. Da klarer det seg selv til spirene titter opp.

Flere småpotter istedenfor en stor

De siste årene fordeler jeg frøene på flere små potter istedenfor å bruke en stor potte. Jeg synes noen ganger det er litt vrient å prikle blodbeger! Uansett hvor forsiktig jeg er, pleier en god del av plantene mine å visner i etterkant av prikling! Andre sorter er ikke noe problem. Når jeg sår i mindre potter kan jeg bare fjerne de svakeste plantene og beholde 1-2 planter per potte. På den måten slipper jeg å prikle, og kan bare potte dem om når de blir store nok. Det kan fort bli massevis av frøplanter fra en såing og jeg trenger jo kun noen få planter selv:-)

Blodbeger
De første frøbladene på blodbeger kommer gjerne etter 2-3 uker.

Lys for å spire

Blodbeger en av sortene som trenger lys for å spire skikkelig Det betyr at frøene ikke må dekkes av jord, men ligge på overflaten når de såes. Her er de mye mer utsatt for tørke så derfor er vermiculite helt uvurderlig hjelpemiddel. Den slipper lys igjennom, og holder samtidig på fuktigheten. Jorda skal være lett fuktig, men ikke for våt, så det er viktig å ikke vanne for mye før det dekkes til med plast. For bløt jord gir fort sopp og råte på de små stilkene. Når vi sår frø og skal drive planter inne vil det nesten alltid være nødvendig med ekstra plantelys for å få et godt resultat. Dette gjelder spesielt etter spiring, for å få kompakte og sterke planter.

blodbeger
Når de første ordentlige bladene er kommet kan de prikles. Husk å holde i bladet og ikke i stilken når de skal plantes om.

Såjord med god drenering og lite næring

Når jeg skal så blodbeger og frø generelt bruker jeg en god såjord, eller blander egen jord. Det er viktig at jorda er porøs, og har en god drenering slik at røttene får gode betingelser til å utvikle seg. Siden de aller fleste frø har med seg en liten nistepakke med næring, bør såjorden være næringsfattig. De nye røttene som utvikles er ganske sårbare, og en kraftig næringsrik jord vil lett kunne svi de små rottrådene. Jeg blander gjerne inn litt ekstra sand, og perlite eller knust Leca for å få jorda lett og luftig. En frisk jord med god drenering og oksygen til røttene gir gode vekstforhold.

Snegle i potta!!

grå snegle
Den lille grå rakkeren som har mumset i seg nesten alle frøplantene. Straffen var kort og konsis!

I år har jeg hatt maks uflaks…. Jeg var strålende fornøyd med god spiring av mine små blodbeger inntil for en drøy uke siden! Alle de små spirene under plasten var lysegrønne og struttende, men for noen dager siden la jeg merke til at det ble færre av dem. Det er jo ikke noe godt tegn når frøplantene blir borte😳

Fuktigheten kan enkelte ganger blir for høy under plasten, og de små frøplantene kan begynne å råtne. Derfor er det er viktig å lufte når du ser at de er kommet i gang. Hos meg var det derimot en liten grå snegle som hadde hjemme-alene-fest!!! Den har kost seg i ei drøy uke og mumsa i seg ferske blodbegerplanter etterhvert som de kom opp. Jeg aner ikke hvordan den er kommet dit, men må ha fulgt med jorda inn. Heldigvis fikk jeg redda de plantene som var igjen, og med lupe fant jeg synderen. Nå krysser jeg fingrene for at ikke resten av sneglefamilien også var med! En ekstra ladning med frø ble også sådd i tilfelle det går helt galt.

Opprinnelse til blodbeger

Blodbeger
På seinsommeren får bladene et burgunder skjær mens blomstene kommer fortløpende. Man må jo bare elske disse her…

Blodbeger eller Rhodichiton atrosanguineus er egentlig flerårig og kommer opprinnelig fra Mexico. Jeg har overvintret den noen ganger, men som regel lar jeg den stå ute til frosten kommer og samler frø istedenfor. Har du lyst til å overvintre den kan den settes kjølig og lys med en forsiktig vanning. Dette er en klatreplante som kan bli litt uhåndterlig på høsten så en grundig klipping kan gjøre overvintringen enklere. Da er det i tillegg mindre blader som kan forårsake sopp og råte. Ved å overvintre dem er de litt enklere å få i gang, men etter min erfaring blir plantene finest det året de er sådd.

Noen andre sorter som bør såes i januar er:

  • Chilli
  • Paprika
  • Kjempeverbena
  • Engletrompet
  • Stemor
  • Pelargonium
  • Klokkeranke – Mange sår denne i januar for å kunne nyte blomstringen, men den blir ofte stor og vanskelig å håndtere så jeg pleier å vente til litt ut i februar. Med en periode i drivhuset før utplanting rundt 17. mai pleier den å starte blomstring i slutten av juli hos meg.
Blodbeger
Sist år var høsten mild og blodbegeret sto ute til lillejulaften. Dette bildet ble tatt 23. desember før jeg klippet den ned med frost i klokkene!

I fjor hadde jeg blodbeger i sydveggen som blomstret helt frem til jul! Selvsagt var det på grunn av den milde høsten, men det var noen netter med nærmere 5 kuldegrader! Selv etter dette tinte den opp og fortsatte blomstringen. Lille julaften klippet jeg den tilbake slik at det sto igjen ca 30cm med stilker, og tok potten inn i vinterhagen hvor den står med 5-10 grader og lyst sammen med resten av plantene.

Mens vi venter på våren.

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

6 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Ane
Ane
3 years ago

Så fint innlegg! Kjedeleg med den snegelen :-/ Håpar det ikkje er fleire der. Eg har fått fram nokre spirer men her har det komme hærmygg som forsyner seg. Kryssar fingrar for at eg har klart å ta knekken på dei.

Nina Bredesen
Nina Bredesen
3 years ago

Jeg sådde blodbeger i slutten av januar og har ti fine små planter Lurer på hvor mange jeg kan/ skal sette i samme potte og om de skal knipes. Takk for fin side !

Marit Sørdal
Marit Sørdal
1 year ago

Topper du Blodbeger? Sådde mine i januar, og noen har lange skudd nå