Ikke start for tidlig med å rydde i hagen, selv om det frister.

Ikke start for tidlig med å rydde i hagen, selv om det frister.

Det er fristende å rydde i hagen uansett når våren kommer og banker på døra. Med en mer eller mindre snøfri januar her i Oslo-område har det klødd i fingrene en god stund etter å ta fatt på hagearbeidet med å fjerne alt rusk, rask og brask som ser lurvete ut. MEN hagen må få lov til å hvile, og skal helst ikke forstyrres for mye akkurat nå.

Rundt og i dammen er det ro. Alle vannplantene hviler under isen, og alt av vissent bladverk får stå enn så lenge. Vinterstid ser vi verdien med vintergrønne vekster som skaper en fin ramme, farge og struktur i en ellers sovende hage. I front er det Himalayaeiner eller Juniperus squamata «Blue carpet».

Ha tålmodighet!

Tålmodighet er en dyd heter det. Jeg har nok ikke den beste tålmodigheten, men det er gode grunner for å ikke starte for tidlig med å rydde i hagen! Vi kan fort skade mer enn det gagner når vi begynner å rydde og tråkke i hagen før kalenderen også sier at det er vår. Røtter og små skudd som ligger klart for ny sesong har forskjellige utfordringer med fukt og frost. Tråkking på plenen er en ting som kan gjøre stor skade. Hos meg sørger jeg for å tråkke minst mulig på plenen, og de gangene det er nødvendig forsøker jeg å tråkke på ulike steder for å unngå slitasje.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Med frost som beveger jordmassene, og litt tråkking, blir gressrøttene fort blottlagt. Dette er ikke bra….

La jorda få ro

Planter og røtter trenger ro for å klare vinteren best mulig. Mye nedbør, og svært ujevn temperatur, resulterer i en jevnt fuktig jord som ikke rekker å tørke opp. Med oss trampende rundt i hagen, blir jorda fort en kompakt gjørmete masse som ikke er bra for røtter og planter. Holder vi oss derimot unna vil alle de naturlige hulrommene som allerede er i jorda sørge for luft, og livsviktig oksygen til røttene. Som sikrer en bedre start  og resultat for den nye sesongen. Her skrev jeg litt om stell av plen for høsten.

Det skal utrolig lite tramping til før gresset ødelegges, og hagen er fort gjørmete nå.

Stauder kan få seg en smell

Tidligere har jeg skrevet om rydding i staudebedet før vinteren, eller rettere sagt å la være å rydde i hagen for å beskytte staudene. Dette gjelder i høyeste grad nå! Selv om det ser ruskete ut med gamle blader vil alle skuddene som ligger i startgropa være sjanseløse mot den harde barfrosten. De gamle bladene fra i fjor beskytter årets skudd og vekst, men i tillegg danner de massevis av gjemmesteder for småkryp og insekter. Vi vil jo ha en hage med mangfold! Dette er et par årsaker til å ikke rydde i hagen riktig enda!

Skuddene på Forglemmegeisøster eller Brunnera macrophylla står klar for vår, og er sårbare uten noe beskyttelse.
Det er ikke så pent, men bladene legger jeg tilbake slik at de beskytter skuddene frem til våren kommer for alvor. Jeg gleder meg til å se de flotte sølvglinsende bladene igjen.

Vinteren kan fortsatt komme

Selv om vi er ferdige med en merkelig januar, og langt uti februar, blir det garantert mer snø og kulde. Før vi vet ordet av det er det full vinter slik som det var noen dager i forrige uke! Vi må bare håpe at det kommer en god dyne med snø før det blir for mye frost. Snøen isolerer godt og beskytter mye av spirene som allerede er godt i gang. Det er nemlig barfrosten som kan være brutal mot spirer, og planter som er kommet langt i utviklingen.

Etter lang tid med plaskregn og plussgrader var vinteren tilbake noen få dager… så kom regnet igjen….

Noen planter tåler det bedre enn andre

De fleste løkblomstene og helleborusen tåler en del om de har stått i hagen fra i høst. De er godt akklimatisert og vant med temperaturen. NB! kjøper du Helleborus i full blomst nå, kan det være lurt å ta den inn om det blir fler minusgrader. De vi kjøper i full blomst er blitt dyrket frem under mildere forhold enn det er hos oss akkurat nå. De tåler fint +- 0 grader, men utover det ville jeg tatt dem inn. Når det er over 0 grader setter jeg dem ut igjen. Disse plantes utpå våren når jeg rydder plass i staudebedet.

Julerose i januar
I januar kan man få kjøpt noen utrolig flotte juleroser! Jeg klarer ikke å gå forbi en sånn skjønnhet. Den tåler litt frost, men bør tas inn om det blir ordentlig kaldt. Når de er i full blomst er de mer sårbare enn om de står ute hele året.
Snøklokkene, krokus og tilsvarende løkplanter tåler vesentlig mer av både snø og frost.

Det er verre med rosene som allerede hadde store skudd i løpet av januar. Det går an å hjelpe til litt med strie og granbar, men vi må nok krysse fingrene litt for at alt skal gå bra denne vinteren, og at det legger seg en beskyttende dyne med snø før eventuell frost.

I mellomtiden er det masse tid til å pløye igjennom frøkataloger, og planlegge sommerens blomsterflor.

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments