Tid for å tømme fuglekasse og gjøre klart til nye beboere

Tid for å tømme fuglekasse og gjøre klart til nye beboere

Å tømme fuglekasse er en av vinterens gjøremål. Jeg pleier å gjøre dette hvert år for å gi de små vennene i hagen beste mulige boforhold. De gangene jeg har gjort dette for sent får jeg straffen! Fuglelus og lopper som biter er ikke gøy, og klør verre enn et dusin myggstikk… Det er heller ikke lenge før boligene blir inspisert.

Fuglekasse
Fint å rense nå når lopper og lus sover i kulda

For at fuglene ikke skal forstyrres når de leter etter sted å bo er det god grunn til å gjøre ryddejobben nå. Allerede i mars er det full inspeksjon og leting etter sommerens bopel. Jeg har faktisk sett kjøttmeisen sjekke ut en fuglekasse allerede. Får de uro under forberedelsene kan det hende de finner kassen uegnet så det blir en sommer med tom fuglekasse.

Blåmeis
Denne lille tassen fløy i vinduet hos mine foreldre. Heldigvis kom den unna med skrekken og kanskje litt hodepine

Jeg skrev også litt tømming av fuglekasse her i fjor.

Her i hagen har jeg plassert 5 fuglekasser spredt utover så det bor en liten familie i hver uten rivalisering; pluss en blåmeisfamilie på loftet:-) «Loftsleiligheten»» har vært bebodd i mange år og de sleper inn hauger og lass med mose til reiret. Siden de ikke gjør noe skade lar jeg dem fortsette å komme tilbake og tetter ikke hullet i veggen. Nytteverdien av å ha dem i hagen er mye større!

tømme fuglekasse
Gammelt reir og rester fjernes
tømme fuglekasse
Jeg bruker gummihansker eller som her, en brødpose som dekker litt oppover armen for å unngå bitende utøy. På den måten er det enkelt å ta ut det gamle reiret.
Nytteverdien av å ha fuglekasse i hagen

I kassene er det en god blanding av kjøttmeis, blåmeis og svarthvitt fluesnapper. Så må jeg ikke glemme paret med rødstruper som bor i hekken mot naboen! Alle disse småtassene er med på å rense hagen for insekter. Nytteverdien av småfugler i hagen er stor. De sjekker stadig rundt på planter, busker og trær etter noe å spise. Med en god variasjon av småfugler i hagene holdes mengden med skadelige innsekter i sjakk og behovet for sprøyting er minimal.

Oppfordringen er å sette ut fuglekasser for et økt mangfold og mengde av fugler i hagen.

tømming av fuglekasse
Når fuglekassene tømmes er det viktig å sjekke opphenget. Er ståltråden rusten må den byttes. Det skal ikke være noen mulighet for at kassen detter ned!

Til tross for en stor vanndam midt i hagen er det knapt nok mygg her. Fiskene spiser selvsagt mygglarver, men fuglene er ivrige i jakten på alt som kommer opp av vannet. På den måten får småfuglene masse å spise.:-)

Fuglekasse
Lykke å se friske fine fugleunger. Alle fem var ute fløy 3 uker senere. Det er en del insekter som skal til for å fø 5 sulte kjøttmeisunger

Steller vi pent med fuglene og legger forholdene til rette er det stor nytteverdi, men det aller hyggeligste er å kunne våkne til fuglekvitter og se liv, røre og trivsel.

Snart er det liv i kassene igjen!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
C-F
C-F
3 years ago

Når KAN jeg flytte på fuglekassene ?
Jeg vil både ta ned noen trær, flytte kasser fra dagens skygge til N-side av trær i åpent område og lage enklere åpning/rensing av kassene 🙂