Kaktus i blomst er nesten som magi. Jeg har i alle fall den følelsen når de piggete og utilnærmelige rakkerne blomstrer med de mest spektakulære og fargesterke blomstene sine. For å få vanlig kaktus i blomst er det en ting som er avgjørende, nemlig hvileperiode.

Astrophytum

Bispelue kaktus eller Astrophytum myriostigma setter blomster fortløpende utover sommeren og har dermed lang blomstringstid samtidig er det ganske karakteristisk form på disse

Egentlig er det litt i seneste laget, men om de får hvilt seg ordentlig fra nå skal det muligens holde for å få kaktus i blomst til sommeren. Hvileperioden er viktig for knoppdannelsen. Jeg pleier å sette mine kaktuser kjølig med 5-10 grader og lyst fra oktober og frem til vårsola begynner å ta tak. Et kjølig soveromsvindu eller et kaldt gjesterom funker vanligvis bra.

Kaktus i blomst

En variant av Stenocactus som trofast setter litt annerledes blomster hver sommer

Under hvileperioden skal de ikke ha noe vann. Vanning og for høy luftfuktighet i hvileperioden resulterer som regel i råte. Det er derfor viktig at rotklumpen og jorda er relativt tørr når de settes kjølig og starter hvilen.

Kaktus i blomst

Rebutia har som regel store blomster sammenlignet med selve planta

kaktus i blomst

Som kaktusen øverst i innlegget skal dette være en variant av Rebutia. Kaktusen synes nesten ikke før blomstene kommer…

Fra slutten av mars er det forsiktig dusjing et par ganger i uka i blant frem til april/mai hvor jeg begynner å vanne forsiktig. Får de for mye vann for brått rekker ikke de tørre hovedrøttene å utvikle de små hårrørsrøttene som skal suge opp vann og resultat kan også her bli råte. Rothalsen; det vil si overgangen mellom rota og resten av kaktusen er sårbar. En godt drenert kaktusjord med litt grus rundt rothalsen er viktig og aldri la dem stå med vann på skåla.

kaktus i blomst

Varianter av Mammilaria er kanskje noen av de enkleste å få i blomst, blomstene er ofte små, men mange

Kaktus i blomst

Hver enkelt blomst har noen flotte detaljer om vi ser nærmere etter

Mine kaktuser står ute på en så solrik plass som mulig hele sommeren. Med en god overvintring får jeg de fleste kaktus i blomst her hos meg. I sommermånedene vanner jeg 2-3 dager i uka og forsøker å huske kaktusgjødsel innimellom:-) I de varmeste periodene vanner jeg faktisk daglig. Utendørs bruker jeg ikke skål så alt overflødig vann kan renne unna. Jeg plasserer dem under tak før det verste høstregnet starter så de rekker å tørke opp før hvileperioden.

cactus

Dette skal også være en Rebutia og i full blomst dekker blomstene nesten hele puten av en kaktus

Jeg har hatt mange kaktuser gjennom årene og har fortsatt en god gjeng. Myten om at kaktus nærmest ikke trenger vann eller lys er tullball. Vann, lys og næring er grunnleggende for alle planter, inkludert kaktus. Kaktus er hardfør (bortsett fra overvanning) og jeg pleier å si at de bruker lang tid på å dø, derfor kan de klare seg lenge uten lys og vann før de skranter. Det er ikke dermed sagt at de liker det, men stelles de derimot pent belønner de oss rikelig for innsatsen.

Cactus

Jeg liker å samle grupper som funker sammen. Her er litt ulike former og arter i solveggen

NB! Bladkaktuser som for eksempel arter av Epiphyllum og Rhipsalis behandler jeg annerledes siden fler av disse kaktusene vokser i mer tropiske områder og ikke liker lavere temperaturer.

Cactus

Man må jo bare bli glad i disse luringene

Kaktus i blomst er som magi!

Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram