Å vanne Azalea er en utfordring for mange, inkluder meg selv. Det er vrient å skulle huske å vanne hver 3. dag siden en travel hverdag sjelden går som planlagt! Når Azalea står inne i vanlig stuetemperatur tørker de relativt fort ut og tørke er den tingen Azalea virkelig ikke tåler! For å forenkle vanningen bruker jeg Oasis beregnet for friske blomster som vist her.

Vanne azalea

Slik bruker jeg Oasis under potten for jevnere vanntilgang for planten. Bildet er for å illustrere, jeg bruker potteskjuler hvor potte og Oasis ikke synes

Selv om Azalea er glad  i mye vann liker den ikke å stå med bena i vann, det kan skade like mye som inntørking. Ideelt kan rotklumpen «druknes» hver 3. dag. Hold hele rotklumpen under vann til det slutter å komme luftbobler. Husk å la den renne av seg før du setter planten tilbake på plass. Jeg skrev om å vanne Azalea pluss annet stell for kunne ha glede av dem i flere år her i fjor.

Vanne azalea

Jeg skjærer av den biten jeg skal bruke i tørr tilstand og sparer resten til senere bruk

Grønn Oasis er et supert hjelpemiddel til vannelskende planter som eksempelvis Azalea og Hortensia. Ved å skjære av en bit Oasis og legge i bunnen av potteskjuleren kan du la det stå vann i bunnen uten at det skader røtter og plante. Kappilærkreftene sørger for at vann trekkes opp gjennom biten med Oasis slik at rotklumpen holder seg jevnt fuktig uten at den står i vann. Fiffig og enkelt!

vanne azalea

Jeg legger den våte Oasibiten bunnen på potteskjuleren etter at den har trukket vann

Dette funker godt når vi har en potteskjuler som er stor nok. Jeg viser dette med vase i klart glass for å se hvordan det henger sammen. På denne måten kan du vanne en gang i uka eller mindre. Pass bare på at vannstanden ikke kommer for høyt så den går over Oasisbiten.

Vanne azalea

Slik blir potten stående uten direkte kontakt med vannet og allikevel får fuktigheten

Ideelt kan rotklumpen til Azalea «druknes» hver 3. dag.

Hvis du velger å bruke denne metoden er det viktig å velge riktig Oasis. Det finnes to typer på markedet, en grå og en grønn. Den grå er grovere og mer porøs. Denne vil ikke suge opp vann og er ment for tørre blomster og kunstige dekorasjoner. Den grønne er derimot ment for friske blomster og holder godt på vannet. Oasis kan du få kjøpt i de aller fleste blomsterbutikker.

Skjær av passende bit og legg den i en bolle eller kum med vann. Oasis skal få trekke opp vann selv og i eget tempo. Holder du den under springen vil det komme vann på alle kanter men luft fanges i  midten av oasisbiten og den vil dermed ikke fungere slik vi ønsker

vanne azalea

Velg en frisk plante med struttende blader og tung fuktig rotklump. Sterkt hengende blader eller en plante som drysser er dårlig tegn. La gjerne planten akklimatisere seg før du pakker den ut hjemme.

Når det gjelder Oasis vil den miste mye av egenskapene sine når den tørker igjen. Skjær derfor av den biten du trenger til oppbløting og spar resten av den tørre blokken til senere bruk

Et par tips som også hjelper er ikke for høy temperatur / ikke stå med varmeovn under og så mye lys som mulig.

Nyt adventstiden!

Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram