Denne våren har gått som en vind og vips var det midtsommer. Mye har skjedd her i hagen siden påske, og med etablering av drivhuset i fokus har andre gjøremål som å gi støtte til peonene blitt satt på vent. Resultatet blir enkelte «redningsoppdrag» som var tilfelle etter et kraftig regnskyll for noen dager siden. Peonene sa nemlig klart ifra med en kraftig utflating at de nå trengte en hjelpende hånd, og at ekstra støtte til peonene var på høy tid.

peon

En god del av stilkene med knopper flatet pga. tyngde, vind og regn…

Hvert eneste år strekker peonene seg raskt til værs med flotte knopper, og springer ut med store hvite og velduftende blomster (på denne planta). Den gamle peonen fra min Mormor blomstrer vanligvis rundt midtsommer, men etter en kald vår er den et par uker forsinket.

Peoner

Tunge peonknopper fylt med massevis av kronblader. Skulle ikke tro at den tettpakka knoppen kunne romme så mye!

Siden skuddene strekker seg fort og det er lett å glemme oppfølgingen i tide. Fra tidlig vår setter jeg opp støtter som skuddene kan vokse opp mellom, men de siste 3 ukene har den tatt fart og kommet langt over de støttene jeg hadde plassert ut.

peon

Enkle støtter fås kjøpt i mange ulike lengder.

Når knoppene utvikler seg vil toppen bli tung og de faller lettere utover, derfor er det viktig å støtte opp nå! Denne planten er helt avhengig av å få støtte for å holde seg fin under blomstringen. Støttepinner finnes i nesten alle hagesentrene og de finnes i forskjellige lengder. På en så høy plante bruker jeg de lengste støttene. For å kunne holde vekten av de utsprungne blomstene bør de stikkes et godt stykke ned i bakken for å holde seg på plass (jeg stikker dem ned 30-40cm dypt).

peon

Ved å samle skuddene fra en og en side og samtidig passe på at bladene blir strøket oppover er det enkelt å sette ned ny støtte

Det enkleste er å være to når dette skal gjøres. Skuddene samles forsiktig på den enes siden og holdes inn mot senter av planten. Når skuddene samles så husk at bladene strykes oppover. På den måten brekkes det færrest mulig. Bladene tåler mye mer når de bøyes opp mot knoppen. Bøyes de derimot nedover er det fort gjort å knekke dem!

peon

Når støtten er satt godt ned i jorden kan skuddene slippes forsiktig tilbake. Hjelp gjerne bladene slik at de ikke blir liggende i klem

Hold den ene siden samlet og stikk støtten ned slik at den står litt nærmere senter av planten en du ønsker deg. Når skuddene slippes forsiktig tilbake vil vekten av dem bøye støtten litt utover igjen. Gjenta det samme rundt hele planten. Jeg lar buen på støtten ligge ca 30cm nedenfor knoppene. Når skuddene slippes forsiktig tilbake mot støtten lirker jeg ut mesteparten av bladene så de ikke kommer i klem.

peoner

Ved å lirke bladene ut slik at de ikke ligger i klem vil det se naturlig ut etterpå og støtten vil ikke bli så synlig.

Etter et par dager vil bladene vende seg mot lyset og rette seg ut på beste mulige måte. Nå er det bare å vente på den fantastiske blomstringen med ekstra støtte til peonene.

peon

Bladene faller fort på plass og skjuler det meste av støtten.

Jeg har fått noen spørsmål om dette med maur på peonknoppene. Det er som regel en del svarte maur som vandrer rundt på planten og spesielt på knoppene. Svarte maur er sukkermaur og er ute etter sukkerholdig stoff og nektar som plantene skiller ut. Sukkermaurene sanker nektar og hjelpe faktisk knoppene til lettere å springe ut. Hvis maurene ikke fjerner dette stoffet vil knoppene i større grad være klebrige og ha litt vanskeligheter med å kunne åpne seg. Maurene som en del andre insekter i hagen er til stor nytte for at balansen skal være riktig og god.

peonknopper

De svarte sukkermaurene bidrar med god hjelp for at knoppene skal kunne åpne seg lettere.

peoner

Knoppene og skuddene står rette og fine, klar til å blomstring.

One of my favourites!

 

Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram