I fjor var jeg altfor sent ute med beskjæring av druene. Det gikk for så vidt bra, men det ble et aldri så lite blodbad! Når sevja har steget i stilkene blir det stor blødning fra snittflaten etter beskjæring. I fjor piplet og rant fra sårflatene en lang stund utover våren… beskjæres det i februar / mars går det bedre.

vitis vinifera

Stammen på drueranken begynner å bli veldig fin og rustikk etter drøyt 10 år

Nå i februar/mars er det en fin tid å klippe rankene. Tidligere har jeg skrevet en del om druer i hagen. Nå er tiden inne igjen, men denne ganger er jeg bestemt på å være ute i god tid:-) Klipper vi nå er stilkene relativt tørre og snittflatene rekker å lukke seg en greit før varmen og våren kommer.

vinranke

Et villniss av grener som kom ut i fjor. Alt unntatt hovedgrenene/stokken skal bort her.

Vitis vinifera

Jeg klipper inn til samme sted hvert år. Etter hvert dannes det en knute så det er lett å se hvor det skal klippes. Hovedgrenene eller vinstokken blir tykkere etter hvert år som går.

vinstokk

Her er rester etter tidligere årsskudd som er klippet tilbake..

drueranke

Klipper tilbake og renser opp før årets vekst.

Når fjorårets årsskudd er klippet av og samlet i en haug er det noen meter med grener… Dette er en ressurs! Ikke kjør dem bort. Klipp dem opp eller kvern dem til kompost, eller som jeg skal gjøre snart; lage en krans som blir super til påske.

Grenene fra druerankene synes jeg er utrolig flotte med sitt rustikke uttrykk i form, farge og overflate.

Grenene har ganske stive rester etter klatretrådene som gjør dem enklere å bruke. Hvis de får komme inn og blir temperert i romtemperatur vil selve grenene bli mykere og smidige nok til å kunne flette til en krans. Dette gjøres på samme måte som jeg viste med kornellgrener før jul. Uten andre hjelpemidler enn grenene selv. Jeg kommer tilbake til dette om ikke lenge:-)

Forbered en god drue avling!

 

 

Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram