Hvitløk eller Allium sativum er en løk vi alle har et forhold til. Den har massevis av egenskaper til både matlaging og som helsebringende urt. Det er faktisk en av de plantene som virkelig styrker immunforsvaret. På denne tiden av året med så mye basselusker er den et supert kosttilskudd. Dyrker du den selv i vinduskarmen har du fri tilgang til frisk hvitløk når som helst. I de fleste kjøkken har Hvitløk en sentral rolle, kanskje også i vinduskarmen.

allium

Brukt i 1000 vis av år…

Som regel får du kjøpt Hvitløk i nett hvor det er flere hele løker. Her i heimen rekker vi sjelden å bruke alle. De siste skrumper som regel inn og havner i komposten. Litt synd å ikke bruke råvarene man har. For litt siden var det litt grønnsaksgøy med Gulrot, men dette tipset er mer matnyttig bruk av de overflødige løkene:

allium sativum

En potte med plantejord og løse hvitløksfedd er alt som trengs.

Hvitløk kan dyrkes ute i milde strøk. Denne gangen vil jeg gå for de grønne bladene og vekst innendørs. Plantes feddene enkeltvis tett i en potte vil de i løpet av en uke på kjøkkenbenken skyte fine grønne skudd som kan brukes. Kjøkkenhage får en ny betydning; hvorfor ikke ha en hage på kjøkkenet?

Hvitløk

Jeg setter feddene tett. det skal bare være litt fukt, næring og stabilitet siden det er gresset jeg vil ha. Dekk med jord og trykk det hele sammen før de vannes.

Skuddene eller bladene til Hvitløken er mildere i smaken enn selve løken. De er perfekte å klippe opp som Gressløk. I matlaging vil jeg vil bruke den mot slutten av koketiden eller i en salat. Som smak i dressing vil den også gjøre underverker. Med for mye varmebehandling mister den piffen.

allium sativum

Friske grønne herlige skudd og snart klar til klipping. Klipper du toppene vil den fortsette å vokse

Kepaløk (vanlig løk) og Sjalottløk er nære slektninger til Hvitløk.

Noen synes Hvitløk kan være litt kraftig i lukta og etter å ha spist mye vil det kjennes av de fleste i nærområdet;-) Mye av årsaken til lukta er dannelsen av svovelforbindelser når cellene i løken knuses. Kroppen vil forsøke å skille ut dette på alle mulige måter og dermed vil det lukte svovelaktig. Kruspersille kan være effektiv for å dempe hvitløklukten.

Allium sativum

Mange fedd gjør at skuddene kommer tett

Hvitløk ble brukt i mat og medisin helt tilbake til oldtiden. Det er funnet spor av dyrking i gamle sivilisasjoner ca 5000 år tilbake i tid. Kineserne brukte Hvitløk i alle fall så lang tilbake som 3 000 år siden. At den både smaker godt og er bra for kroppen er derfor ikke nytt. Jeg tror vi kan kalle Hvitløk godt utprøvd:-)

Hvitløk for smak og helse!

 

Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram