Et spørsmål som ofte dukker opp når jeg snakker med folk er; hvilken er din favorittblomst? Dette er et spørsmål jeg synes det er nesten umulig å svare på. Blomstene finnes i så vanvittig mange former og farger med ulike historier, symbolikk og betydning. Det finnes en blomst for enhver anledning… Nemesia cheiranthus «Masquerade» er kanskje en av de kuleste sommerblomstene jeg vet om!

Nemesia Masquerade

Blomstene på rekke og rad klare for maskeradeball

Dette er en plante jeg kjøpte frø av for en del år siden og har høstet frø fra egen plante siden. Den er enkel å få til og jeg får mer enn nok frø til å lage nye planter hvert år. Denne Nemesiaen er ettårig og trives i en god næringsrik og sandblandet jord. Hold jorden lett og jevnt fuktig. Gjødsles jevnlig når plantene er i god vekst. Plasseres den i sol/halvskygge trives den fint. Den blir ca 40 cm høy.

Nemesia Masquerade

Utrolige detaljer i blomstene på denne Nemesia planten

Opprinnelig er Nemesia cheiranthus fra Sør Afrika og finnes i to varianter; «Shooting stars» og «Masquerade» Det er den siste varianten jeg har. Jeg pleier å så denne i mars. Legg frøene på toppen av jorden dryss på litt Vermiculite for å holde fuktigheten stabil. Jeg legger plast over potten og setter den lyst med litt undervarme (Undervarme gjør generelt underverker for spiringen) Når spirene er i gang setter jeg den litt kjøligere og så lyst som mulig for å få kompakte og fine planter. De kan herdes og settes ut så fort faren for frost er over

Det er lett å se hvorfor blomsten har fått navnet sitt. Likheten med en maske er slående

Nemesia finnes normalt som en putedannende til hengende sommerblomst med lang blomstring. Nemesia finnes i en mengde farger, og i høysesong sitter blomstene så tett at du nesten ikke ser de grønne bladene. De blir ordentlig fargeklatt på terrassen. De er selvrensende men når er stilk er ferdig blomstret kan det være lurt å klippe den bort for å stimulere ny vekst fra bunnen.

Nemesia cheiranthus er buskete og opprettvoksende til ca 40cm høyde

Nemesia Masquerade

Nemesia cheiranthus «Masquerade»

Tiden for å planlegge sommerblomstene er nå. Husk å kjøp frø i god tid, Her hadde jeg noen tips på forhandlere med godt utvalg.

Lek med farger og former!

 

Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram