Gull, rødt og grønt…. Mer klassisk kan man nesten ikke få det til jul. Gode varme farger som er kjente, kjære og går aldri av moten. I år har jeg testet et par planter fra hagen som endte opp under gullsprayen… Litt forberedelser måtte til for å forgylle tilværelsen.

En av de største Hosta plantene, usikker på eksakt hvilken art det er.

Jeg fikk inspirasjon fra en kamerat som hadde hatt et Hosta blad i vase som tørket til en morsom form i sommer. Hosta er en veldig urteaktig og saftig plante. Normalt klapper bladene fort sammen når de står uten vann.  Det gjorde de selvsagt også når jeg skulle forsøke. Litt utpå høsten gjorde jeg et nytt forsøk. Senere på sommeren er celleveggene sterkere og det er mer struktur i bladet, dermed blir det også bedre resultat. Denne gangen hang jeg noen blader opp ned. Det ene bladet etter det andre krøllet seg sammen til de mest fantastiske former. Fargen derimot var ikke like gøyal.

Her er hostabladene helt tørre og ulike i formen. Ligner ikke akkurat på planten over.

Hostablad tørt og sprayet med gullspray. Utrolig skulpturelt og flott synes jeg.

Når bladene var helt tørre brukte jeg en gullspray. Dette er en sprayboks som selges hos de fleste fargehandlere. De hadde gull, sølv og kobber med blank finish. Gull fantes i både matt og blank type. Hmm…Mange valg… Jeg gikk for den matte og angret ikke. Det er så mye som skjer i bladet og da holder det med matt overflate. Kjempefornøyd med resultatet!

Neste plante under gulldusjen er Syrinhortensia. Hydrangea paniculata. Jeg hadde «heldigvis»glemt å klippe av de visne blomstene i høst.

Hydrangea paniculata sine visne blomster

Selv om blomstene er visne og har vært gjennom et par snøfall er fortsatt strukturen veldig fin og hel. Nedenfor er blomsten klasen etter behandling som små gullblomster. Ta blomsten inn og tørk helt før spraying.

Forgylle

Syrinhortensia etter forgylling

Bruk sprayen utendørs og pass på at det ligger aviser under så det ikke blir farge der det ikke skal være. Tro det eller ei, det kan bli for mye gull også. Hold litt avstand fra blomsten så det blir dekket jevnt. Jeg lot dem henge ute å lufte seg til de var mer eller mindre tørre før jeg tok dem inn igjen. Blader og blomster kan brukes til alt fra kranser til dekorasjoner eller sett enkelt i en vase. Bare fantasien som setter grenser.

Forgyll adventen!

Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram