Jeg har akkurat skrevet litt om et par Acer palmatum eller Japanske dverg blodlønner her. Disse har en utrolig flott farge. Som en kontrast i hagen gjennom hele sommeren og er nå blitt blodrøde i fargen. En annen rakker som ikke gjør så mye utav seg under sommeren står som den siste «brannfakkelen» i hagen nå når frosten kom.

Nyutsprungne dekorative blader med en god del rødt i seg fra tidlig vår

Nyutsprungne dekorative blader med en god del rødt i seg fra tidlig vår

Denne sorten av Acer palmatum fikk jeg som et par stiklinger på ca 10cm for en god del år siden. En kamerat hadde vært i Tokyo og tok med seg noen frøplanter hjem. De ble pakket med fukt rundt røttene og lagt pent i kofferten. Lovligheten i dette visste jeg ikke noe om den gangen for ca 8-9 år siden.

Samme sort er grønn og fin gjennom sommeren.

Samme sort er grønn og fin gjennom sommeren.

Det er strenge regler for slikt og gode grunner for hvorfor vi ikke skal ta inn planter slik. På sidene til Mattilsynet står det veldig klar som følger om egen innførsel av planter fra utlandet:

«Nei. Stiklinger, avleggere og podekvist er i henhold til plantehelseregelverket å betrakte som planter. Reisende kan kun ta med seg til sammen 5 planter eller plantedeler uten plantesunnhetssertifikat – og kun for innendørs bruk.»

Alle nye blader starter med en rød kant rundt bladet før de blir grønne.

Alle nye blader starter med en rød kant rundt bladet før de blir grønne.

I min uvitenhet var jeg allikevel så heldig å få to bittesmå planter. I dag er den største busken i underkant av 2 meter. Den starter året med litt rødskjær i de nye bladene som blir grønne utover sommeren. Når høsten kommer blir den gyllen og det ser ut som hele busken står i brann!! Stilker er også skinnene røde.

Denne lønna avslutter sesongen i et fyrverkeri av farger

Denne lønna avslutter sesongen i et fyrverkeri av farger

japanlønn

Utrolig hva litt høstsol kan gjøre. Bildet er tatt av min samboer.

Hvilken sort av Acer palmatum dette er eksakt vet jeg dessverre ikke. Det jeg vet er at det finnes flere varianter som er relativt like i handelen. Sjekk ut ditt lokale hagesenter og finn en «høstfakkel»

Enkelte blader blir ordentlig røde

Enkelte blader blir ordentlig røde

 

Nyt høsten!

 

Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram