Det er travle hagedager nå i slutten av september. Mye skal inn i hus og oppbevares frostfritt hvis vi skal ha dem igjen neste år. Jeg er spesielt glad i gamle planter som har vært med i noen år og som har en historie. Pelargonia og Fuchsia er noen kjente og kjære arter. Noen av mine er opptil 15 år gamle så det ville være utrolig leit å miste. Et par Fuchsia har jeg arvet og de er som små trær. Det er ikke gjort i en håndvending å få tak i nye.. Stiklinger setter jeg hver år men det er ikke før til våren.

Pelargonia "white splash"

Pelargonia «white splash» fra årets stikling.

I denne omgang ville jeg si noen ord om Pelargonia. I starten på året har jeg fortalt litt om omplanting og stell her. Nå har plantene hatt en sommer med mye blomster og god vekst. Grunnlaget i starten på sesongen er viktig. Jeg tar vare på de fleste plantene, det er ikke lett å dømme noen til å bli igjen ute i frosten… så lenge det er liv er det håp. Er det noen som ikke har vært så fine i år, så har jeg alltid troen på at de kan bli bedre til neste år med godt stell.

Pelargonium "Dronning Ingrid" har blomstret med mengder hele sommeren.

Pelargonium «Dronning Ingrid» har blomstret med mengder hele sommeren. Morplante til mange!

Jeg har hørt flere varianter og forslag til oppbevaring og forberedelser for vinterdvale. Noen klipper ned, potter om, fikser og ordner nå på høsten. Samtidig tar de avleggere på høsten. Dette gjør ikke jeg. 

Når plantene skal inn i hvile og vinterdvale er jeg opptatt av at de ikke blir tuklet for mye med. Skal jeg hvile selv vil jeg jo ha ro.

Samle blomsterstilkene fra flere Pelargoniaer i en bukett. De står flott i vase og har god holdbarhet.

Samle blomsterstilkene fra flere Pelargoniaer i en bukett. De står flott i vase og har god holdbarhet.

Min erfaring er å ta plantene inn uten å klippe ned. Kun fjerne alle visne blader, blomster og knopper. (Dette er viktig!) De vil som regel ikke kunne utvikle seg allikevel. Visne blader og blomster som henger igjen gir som regel grobunn for mugg og sopp. Fjern fortløpende blader som gulner og løsner gjennom vinteren. Vanning skal holdes til et minimum, kun en anelse fuktig jord. Beste for plantene er å bli satt lyst og kjølig. Helst mellom 5 og 10 grader. Blir luftfuktigheten høy bruker jeg luftavfukter. (enkle og rimelige finnes å få tak i) I et kjølig soveromsvindu eller et rom man ikke bruker er fint å kunne holde en lav temperatur. En kjeller med vindu kan også være perfekt. Da jeg tidligere bodde i leilighet brukte jeg trappeoppgangen som var kjøligere. Tenk kreativt, lyst og kjølig.

Alle visne blomsterstilker og blader fjernes før overvintring.

Alle visne blomsterstilker og blader fjernes før overvintring. Sånn som dette skal det IKKE se ut.

Klippe tilbake og sette stiklinger gjør jeg til våren. Det er en veldig liten tilslagsprosent når stiklingene settes nå på høsten og min erfaring er at de fleste vil råtne. Brukes alle toppskuddene fra morplanten til våren vil mange flere slå røtter. Plantene skal allikevel klippes tilbake på våren før de starter vekstsesongen. Nye stiklinger og avleggere vil dermed gi en ny sommer med mange nye små planter. Dette kommer jeg tilbake til i februar.

Sommerens herlige blomstring og farger som kommer igjen neste år.

Sommerens herlige blomstring og farger. Bare å glede seg til den kommer tilbake

Det er en ekstra god følelse å kunne fylle opp med egenproduserte planter. De du lager selv er ofte mye mer hardføre. De er vant med stellet du gir og trives med det.

Herlig høst!

 

Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram