Husk å samle frø fra favorittene dine. Nå på sensommeren er det mange av våre ettårige blomster som har begynt å sette frø. Den enkleste og billigste måten til å planlegge neste års blomstring på er å samle frøene nå. De er lette å oppbevare gjennom vinteren. Tar ingen plass og det er bare å plukke fra alle de beste og kraftigste plantene.

Tagetes "burning embers"

Tagetes «burning embers»

Kulturarv planten. Tagetes "Burning embers"Kulturarv planten. Tagetes «Burning embers»

Hvert år kjøper jeg masse frø og lærer aldri.. Stadige forsøk, igjen og igjen med sorter jeg ikke får til. Den store søken og drømmen i frøkataloger pleier jeg å foreta rett på nyåret. Når den aller mørkeste og kaldeste årstiden er over oss her i landet her er det fort gjort å gå på en smell. Hungeren etter farger, vår og sommer er umettelig i januar… Tipset er å forsøke huske de plantene som ikke fungerte forrige år. Jeg vet det er vanskelig men unngå det som ikke fungerte, hvis ikke du har en helt annen dyrkingsplan i neste forsøk.

Noen frø overvintrer fint ute. Eksempel på dette er slik som Digitalis, Valmuer, Judaspenge, Borago osv. Disse kan du gjerne så nå på høsten. Spre dem utover på ønsket vokseplass. Gjøres dette nå ville jeg fjernet ugress og krafset dem ned i øverste jordlaget. Enkelte arter er 2 årige og vil kanskje rekke å sette en rosett allerede i år for å kunne blomstre neste år.

Enkelte frø trenger faktisk vinterperioden for å komme i gang med spiring. Når du kjøper frø må enkelte arter stratifiseres. Dette betyr egentlig bare å etterligne en vinterperiode. Uten strafisering vil frøene bare ligge i dvale og vente.

Det er fort gjort å glemme sankingen av frø gjennom sensommerukene og høsten. Fordelene med å samle sine egne frø er at kvaliteten og modningen av frøene ofte er god. Velg å ta frø fra planter som er kraftige og som har vist god blomstring. Dette er egenskaper som er fint å bevare. Min erfaring er at det ikke alltid er god nok kvalitet på frøene vi kjøper og spireevnen er enkelte ganger uakseptabelt lav

Mine tips på frøsankingen.

Martagonliljens frøkapsler begynner å modnes.

Martagonliljens frøkapsler begynner å modnes.

 • Vent med å plukke til frøkapsler er modne. De blir som regel brune og du ser på stilken at næringstilgangen er stoppet. Da begynner de normalt å åpne seg og frøene løsner lett.
 • Plukk en dag det er tørt og fint.
Geranium frø som står klar til plukking

Geranium frø som står klar til plukking

Klipp løs klaser med frøkapsler fra Adlumia

Klipp løs klaser med frøkapsler. Her Adlumia fungosa

Judaspenge frø som er modne.

Judaspenge frø som er modne løsner lett.

Nemesia frø klare til høsting.

Nemesia frø klare til høsting.

Frø renses og tørkes

Frø renses og tørkes

Adlumia fungosa til tørk

Adlumia fungosa til tørk

 • Frøene samles og legges på hvite A4 ark.
 • Jeg bretter opp en liten kant for å holde styr på frøene.
 • Med hvitt ark er det lett å se små frø.
 • Legges i en hylle innendørs hvor de får tørke i fred.
 • Når de er tørre så rens bort alt av plantedeler så du får rene frø.
 • Viktig at de er tørre før de pakkes ned så de ikke mugner.
 • Brett sammen arket til en konvolutt.
 • Skriv navn på arket og spar dette et mørkt og kjølig sted.
 • Glede seg til våren!

Ta dem frem til våren og begynn på nytt.

Papaver

Valmue

Nyt sensommeren!

Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram