For et par dager siden skrev jeg om blomster som kunne spises her. Det er spesielt èn av blomstene jeg gjerne vil vise litt mer av. (alternativt bruk er nederst i dette innlegget.) Gjennom flere år er jeg blitt veldig glad i Agurkurt eller Borago officinalis. Den er som et Kinderegg! Pen å se på, god i matlaging og god trekkplante med mye nektar for våre humle og bievenner.

Agurkurten kommer opprinnelig fra middelhavsområdet men har spredd seg til flere steder i Europa. Den har en hel del gode urtemedisinske egenskaper, men er primært blitt dyrket som prydplante. Med sine himmelblå stjerner er den flott! Finnes også i hvit. Den er ettårig og setter frø som overvintrer. Neste år spirer den igjen omtrent på samme stedet. Agurkurt blir ca 80 cm høy. Erfaringsmessig bør den støttes og holdes litt i sjakk for å unngå invasjon av nærområdene. Hos meg legger den seg utover og breier seg litt i meste laget. Blomstringstid fra juni -august. Sol og halvskygge er perfekt plassering!

Borago officinalis

Borago officinalis

Smaken er mild agurkaktig og det er de nyeste ungskuddene på planten som brukes. Stilker og blader er hårete, de blir fort grove når de er utvokst. Det som er mest brukt og som jeg synes er flottest å bruke er selve blomsten. Ta et forsiktig tak i midten på blomsten med tommel og pekefinger. Med et lite rykk løsner du hele stjernen med kronblad. Støvbærerne peker innover så det er en liten «tut» i senter som er lett å få tak i. De blå stjernene er supre som pynt på mange ulike matretter, desserter og i salat med.

Har du blomstene i mat og drikke som inneholder syre vil blomstene endre farge til rosa etter en liten stund. Blomstene vil da fungere som et naturlig Lakmusapir, dette indikerer syre/base i vesken de kommer i kontakt med.

Alternativt bruk av Agurkurtblomstene er å bruke dem i sommerdrinken. Bruk et vanlig brett til å fryse ned isterninger. Legg en blomst i hver terning og fyll opp med vann. Ta en sjekk rett før de fryser om at hele blomsten er under vann og ikke har begynt å flyte opp.

Agurkurt blomster frosset ned i isbiter.

Agurkurt blomster frosset ned i isbiter.

Et lite moment og kul overraskelse i en duggfrisk drikk er at det flyter noen enkle blomster. Bruk kokt vann når du skal lage isterningene. Kokt vann gir klarere terninger uten så mye luftbobler. Klarheten i isen gjør ofte det lille ekstra.

Agurkurt isbiter med en blomst i hver.

Kun en blomst i hver isbit.

Nyt sensommeren!

 

 

 

Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookinstagram