Ikke bare ute i hagen det blomstrer. Hoya er i full gang.

Ikke bare ute i hagen det blomstrer. Hoya er i full gang.

I alle år har jeg hatt en stor interesse for planter. Dette gjelder både inne og ute. Det er selvsagt noen plantegrupper jeg har hatt, og har større interesse for. De lettstelte er nemlig alltid en favoritt..!

Enkeltblomstene til Hoya serpens er ut som sukkertøy.
Enkeltblomstene til Hoya serpens er ut som sukkertøy.

Hoya; mange kjenner igjen disse som Porselensblomster. Det er en familie med flere 100 varianter. De fleste har stiftet bekjentskap med Hoya carnosa som er den mest kjente og gamle varianten Ulike voksemåter og krav til miljø gjør dette til en svært spennende familie.  Med så mange varianter finnes det en plante som passer alle!

Hoya serpens er en liten hengende variant som kommer fra fjellområdene rundt Himalaya. Den er ikke den enkleste varianten men får du den til belønner den med herlige blomster. H. serpens er omtalt i litteraturen allerede fra slutten av 1800-tallet. Blomstene dufter også veldig godt!

Bladene er små, mørke grønne med grå spetter
Bladene er små, mørke grønne med grå spetter

Nå har jeg også en Hoya kanyakumariana som endelig er kommet i blomst igjen. Dette er en liten og relativt saktevoksende Hoya som opprinnelig kommer fra sørlige deler av India

Hoya

Blomstene kommer i tette klaser og dufter himmelsk! Små dråper av søt nektar henger på hver blomst. Klissete men ikke farlig. Planten er lett hengende og passer derfor perfekt i en potte med litt høyde. Bladene er litt tykke, mørkegrønne og med en bølgete i ytterkant.

20160619_125355

Lett uttørking mellom hver vanning og et østvendt vindu er perfekt for denne tassen. Den gjødsles en gang i blant. Hoya som får for mye gjødsel vil stort sett bare vokse og ikke sette blomster.

Daglengden er en viktig faktor for å få en Høya til å blomstre. Forholdet mellom natt og dag setter mange av Hoyaene i gang. (dette gjelder mange av våre potteplanter)

Noen av Hoya variantene blir store og uhåndterlige. Heldigvis er det slike som disse også. Små, nette og lette å plassere.

Nå er det også en perfekt tid å sette avleggere og ta stiklinger fra Hoya. Et bladpar med stilk settes i god fuktig såjord. Sett en klar pose over. Plasser lyst uten sol. Etter 14 dager er det normalt dannet litt røtter og posen kan fjernes. Vips har du en ny plante!

Hoya for noen og enhver!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments