En innbygger i hagen som skal ha litt omsorg nå er Bjørnebær planten (Rubus fruticosus) Mange steder vokser det ville varianter med små bær og kraftige torner. Hage Bjørnebær er tornefrie og har store bær som blir søte og gode hvis de får nok sol.

bjørnebær

Modne sorte, søte og herlige

Bjørnebær er i slekt med Bringebær og begge to hører til i Rosefamilien (Rosacea) Bjørnebær og Bringebær kan man med fordel klippe nå. De har en syklus som går over to år. Første året vokser det opp et skudd som er kun med blader. Skuddene på Bjørnebær har jeg opplevt at blir 6-8m lange. Disse skuddene bør bindes opp slik at de får den støtten de trenger når det settes bær. Årets skudde vil overvintre, neste år settes det sideskudd som vil produsere blomster og bær.

bjørnebær

Gamle hamser skal bort

Her er rester etter et sideskudd som i fjord ga bær. Hele dette skuddet med alle sidegrener og rusk og rask skal nå klippes rett over bakken og fjernes. Når planten er etablert vil den sette 1-2 gode nye skudd i løpet av sommeren. Samtidig vil den sette bær på 1-2 skudd som kom opp i fjor!

En plante er ganske produktiv. Bærene modnes sent og vil først være gode å spise mot slutten av september når de er helt sorte. De vil starte å modnes ytterst på skuddet. Sidegrenene med bær er også utmerket til buketter og dekorasjoner når de har farger som i det første bildet her. Nyansene i rødt og burgunder er fantastisk med andre høstblomster!

bjørnebær

Nye grener som vil gi bær

Her har jeg renset bort alt det gamle fra fjoråret og bundet opp de to skuddene som i år skal gi mengder med bær (forhåpentligvis:-). De har som regel beholdt mye av blader på skuddene gjennom vinteren. De ser ganske rufsete ut nå men blir raskt flotte med sideskudd. Når jorden begynner å bli varm er det også lurt å gi dem en god ladning med gjødsel. Hakk gjerne ned en del naturgjødsel og kompost rundt roten. Jeg blander kukompost og hønsegjødsel som de kan nyttegjøre seg utover sommeren.

Denne planten står sydøst vendt og får sol frem til ca 13 på sommeren.

Bærene er gode å varme opp med litt sukker. Ha i en liten skvett med konjakk etter at du tar dem av varmen og server med med vaniljeis…:-)

Nyt Våren!

 

Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram